Dodik: Mjesto i za Srpsku u specijalnoj ekonomskoj zoni

07:11, 02.06.2017.
Thumbnail

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sve izvjesnije da će Srbija i Rusija graditi specijalnu ekonomsku zonu, a da nesumnjivo tamo ima mjesta i za Republiku Srpsku.

Dodik koji prisustvuje Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu istakao je da će u Sankt Peterburgu biti otvoreno Predstavništvo Republike Srpske, koje će Srpsku predstavljati u najboljem svjetlu.

Predsjednik Srpske kaže da je počastvovan što će ponovo razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali i sa predsjednikom Indije, koji je takođe na ekonomskom forumu i koji je izrazio želju da razgovara o saradnji sa Srpskom.

Dodik je rekao da će prije sastanka sa Putinom, razgovarati sa predstavnicima ruske državne kompanije "Zarubežnjeft", te naglasio da postoji "dinamačna priča za razvoj privrednih kapaciteta sa Rusijom".

On je naglasio da "jedna mala Republika Srpska sa svim svojim manama i prednostima ima pažnju i ruskog predsjednika Putina i ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova.

Govoreći o značaju Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, Dodik je izjavio da se tu nalazi smotra, prije svega, ekonomske moći Rusije i dodao da se vide inovacije i dostignuća koje Rusija nesumnjivo stalno pokazuje.

Dodik je rekao da mu je posebna čast što godinama dobija poziv na Međunarodni ekonomski forum u Peterburgu, koji se organizuje pod pokroviteljstvom predsjednika Rusije.

"U svakom slučaju Republika Srpska je ovdje poznata. Kod velikih ruskih kompanije se zna šta je Republika Srpska i uspješna akvizicija koju smo imali sa njima o tome govori. Isto tako i podrška koju imamo ovdje u Sankt Peterburgu od gospodina /gubernatora Peterburga Georgija/ Poltavčenka je ozbiljna pretpostavka da Srpska bude ovdje još snažnije prisutna i da se pokaže na pravi način", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je dodao da se razgovara o mogućnosti da se otvori Predstavništvo Srpske u Sankt Peterburgu i da se već dogovarala operacionalizacija.

"Ovdje su nam vrata širom otvorena. To predstavništvo ne treba da bude samo kancelarija, nego da bude paviljon na kojem bi se izlagala određena roba, a čak i da se predstavljaju određene firme. Vidjećemo, ako to postane interes ljudi iz Republike Srpske, možemo se kretati ka tome", rekao je Dodik.

On je ocijenio da je rusko tržište dobro, da Republika Srpska može mnogo toga da nauči.

"Rusija je imala problem sankcija. Upala je ne u ekonomsku, nego više psihološku depresiju zbog toga. Ali nakon dvije ili tri godine oni su to ostavili iza sebe. Mnoge proizvodnje ponovo su pokrenuli, tako da se ovdje osjeća poseban optimizam", naveo je Dodik.

On je naglasio da Rusija na globalnom planu postaje jedna od najvažnijih zemalja i nema svjetske teme u koju nije uključena.

"Sasvim je normalno i potrebno da Republika Srpska bude ovdje. Upravo da se održi ta pažnja i partnerstvo koje smo izgradili", zaključio je Dodik.

(Srna, foto: RTRS)