Dodik: Banjaluka je centralni sistem vlasti Republike

20:31, 22.04.2017.
Thumbnail

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je Banjaluka za Republiku Srpsku glavni grad u kojem se razvija i živi ideja Srpske, za koju su mnogi stradali.

Dodik je rekao da je ideja Srpske bila vjekovna težnja mnogih koji su živjeli na ovim prostorima, da Srbi sa drugima žive u miru i imaju svoj organizacioni i teritorijalni oblik.

"Zato je Banjaluka važna i zato smo mi iz institucija Republike Srpske u kontinuitetu ulagali napore da gradu damo sadržaje koje treba da ima kao glavni grad", rekao je Dodik na svečanoj akademiji povodom Dana grada - 22. aprila.

On je naveo dva upečatljiva perioda u kojima se Banjaluka razvijala – period kada je ban Svetislav Milosavljević davao osnovne konture za razvoj grada, te posljednjih petnaestak godina kada su "mnogi pregaoci koji su rukovodili gradom, dali nesumnjiv doprinos da dobije svoj srednjoevropski značaj".

"Banjaluka danas nije samo aleje, mladost i sport. Danas je ovde centralni sistem vlasti Republike, centralno mjesto političkih, ekonomskih, finansijskih i drugih dešavanja", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska će nastaviti da ulaže napore za kontinuitetom razvoja projekata tih vrsta koji će Banjaluci dati sve što je potrebno za predznak glavnog grada.

On je naveo da će Banjaluka uskoro dobiti i novi klinički centar, koji neće biti samo klinički centar Banjaluke već Republike Srpske, kao i da su osmišljeni projekti auto-puteva da ovaj grad i cijela Srpska ne ostanu komunikacijski zatvorene.

"U tom pogledu Banjaluka predstavlja centralno mjesto, jer je to tako prirodno, ali ne smatramo manje važnim ni bilo koji dio Republike Srpske", naveo je Dodik.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je večeras da grad ulaže napore na stabilizaciji javnih finansija i da je namjera da se ove godine izgradi nova toplanu, investicione vrijednosti 30 miliona KM.

On je naglasio da među ciljevima gradske administracije spada i povećanje zaposlenosti, te da je s tim ciljem i ulaganje od milion KM u poslovnu zonu da bi bila otvorena nova radna mjesta.

"Cilj nam je efikasna i racionalna javna usluga koja treba građanima, jer to očekuju i zaslužuju. Cilj nam je da Banjaluka bude ugodno mjesto za život, za najmlađe, za omladinu i njihove porodice", naveo je Radojičić.

On je rekao i da se Banjaluka kandidovala za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, što znači da će novu strategiju razvoja kulture i znatno intenziviranje kulturnog života u gradu.

Radojičić je istakao da se zahvaljujući Vladi i predsjedniku Republike Srpske, te javnim republičkim preduzećima očekuje završetak kapitalnih projekata kao što su auto-put Banjaluka-Prnjavor, klinički centar i drugi bitni projekti.

"Cilj nam je da Banjaluka bude otvoren i uključen grad sa jasnim pravcima razvoj", rekao je Radojičić.

Na svečanoj akademiji dodijeljena su priznanja i nagrade, gdje su, prema ranijoj odluci Skupštine grada, "Zlatni grb grada Banjaluka" dobili Kraljevina Španija i košarkaška reprezentativka Srbije Saša Čađo.

Nagradu "Plaketa grada Banjaluka" dobilo je 14 pojedinaca i kolektiva za ostvarene rezultate.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, potpredsjednici Vlade Srpske Anton Kasipović i Srebrenka Golić, više ministara u Vladi Srpske, poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH, ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, te brojni predstavnici kulturnog, javnog i političkog života grada i Republike.

(Srna)