Doboj: Vatrogasna vježba u osnovnoj školi

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 19:41, 12.10.2017

Jedna osoba je lakše povrijeđena u požaru koji je oko podne izbio u dobojskoj školi “Dositej Obradović”.

Vatrogascima je trebalo tri minuta da stignu na požarište, a sa vatrom se, njih 13, borilo oko pola sata. Srećom, samo u vatrogasnoj vježbi u kojoj su neispravne elektroinstalacije u kabinetu matematike napravile haos. Ko zna kakav bi epilog bio u stvarnosti, jer škola nema vode u hidrantskoj mreži.

“U slučaju požara mi imamo samo protivpožarne aparate koji su servisirani, imaju ateste i oni funkcionišu, a u slučaju velikog požara ne mogu puno pomoću hidrantska mreža, nije u funkciji. Jedino što možemo ovo što su sad vatrogasci uradili da improvizuju da probaju prespojiti kablove”, izjavio je Vedran Gligorić, direktor OŠ “Dositej Obradović Doboj”.

Škola nema ni protivpožarni alarm. Valjalo bi, kažu vatrogasci, i njega nabaviti, jer im je svaki minut dragocjen.

“Brže bi se dejstvovalo brže bi bila dojava sama ta, jer nekad požar može da bude da se ne primijeti tek kad se proširi da se osjeti ili vidi dim. Tek onda bi se moglo da dojavi se požar”, navodi Miloš Radonjić, starješina vatrogasne jedinice Doboj.

I spojenost objekta osnovne škole sa Gimanzijom je problem. Taj objekat je star, a dijele i isti izlaz pa bi paniku bilo teško izbjeći. Nastavnici se uzdaju da plan koji su razradili ne bi trebalo da zakaže.

“Nije problem zato što iz ove škole imamo dva izlaza i tačno se zna iz koje učionica izlaze učenici, na koji izlaz. Tako da se može u kratkom vremenu djeca da izvedu na bezbijedno mjesto”, pojašnjava Edim Ibrišević, dežurni nastavnik.

Do pune bezbjednosti đaka nedostaje 35. 000 maraka. Projekat za rekonstrukcioju hidrantske mreže toliko košta i odavno je u ladici, ali para nema. I vatrogasci im se nadaju. Nabavili bi još jedno vozilo za brže intervencije.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone