Doboj: Ljekari strahuju da će biti otkaza

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 19:55, 31.03.2017

Novi pravilnik Fonda zdravstvenog osiguranja stavio je na muke dobojski Dom zdravlja. Zato ugovor sa tom ustanovom još nisu potpisali. Računaju da bi im zbog manje para, godišnje falilo za dvije plate ili bi broj službi koje godinama rade morali da prepolove.

„To znači otpuštanje 92 radnika, 57 zdravstvenih radnika i saradnika i 35 iz domena nemedicinske struke. Radna mjesta su upitna u svim službama“, pojašnjava Dejan Milanović, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Doma Zdravlja Doboj.

Centar za mentalno zdravlje samo je jedna od onih koje su na udaru. Metadonska terapija, ali i druge usluge bile bi upitne. Od tri tima ostao bi tek jedan, a jedan psihijatar opsluživao bi 50 000 osiguranika.

„Dnevno kroz Centar za mentalno zdravlje prođe 60 ljudi zamislite koliko je to semdični mjesečno, godišnje. Ovo je građevina koju smo gradili 20 godina. Ja mislim da bi tu najviše trpili građani“, rekla je Mladenka Milanović, psiholog Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Doboj.

Uz trenutno dva zaposlena logopeda, na tu uslugu čeka se mjesec dana. Fond nudi jednog, koji bi radio četiri sata.I hitna bi mogla da ostane bez tima.

„Fond insisitra samo na kupovini da radimo samo ono što oni kupuju od nas. Mi nismo potpisali ugovor s njima zato što smo zatražili neke odgovore pismenim putem prije mjesec dana. Još uvijek nismo te odgovore dobili i nismo u mogućnosti da potpišem nešto što smatram da nije u redu“, kaže Radoslav Nikolić direktor Doma zdravlja Doboj.

U narednih mjesec-dva, trebalo bi da bude jasno ostaju li službe ili se vraćaju na nivo ambulanti, a radnici idu kućama. Sindikat poručuje, zaštitiće svakog zaposlenog. Uprava već prebrojava one koji su pred penzijom, kako bi se što bezbolnije izborili sa najavljenim rezovima.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone