Direktor Instituta za metrologiju i dalje ignoriše Savjet ministara BiH

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 20:25, 19.05.2017

U Savjetu ministara, oni koji krše zakon i dalje nisu glavna tema. Umjesto rješavanja nezakonitosti u radu Instituta za metrologiju, neki i dalje pravdaju prekršioce.

Ni činjenica da izvještaj o radu Instituta za metrologiju za prošlu godinu nije usvojen, a da to najmanje smeta direktoru te bh. institucije, nije dovoljna za reakciju Savjeta ministara.

Nedavno su Zijadu Džemiću vratili i taj dokument, jer nije zatražio mišljenje Ministarstva spoljne trgovine. Bio je to samo jos jedan u nizu ignorantskih poteza prvog čovjeka Instituta.

Dok se postupci kojim Džemić potcijenjuje ministre redaju kao na traci, predsjedavajući Denis Zvizdić još ne nudi konkretne odgovore. Čak ni kada bi mogao biti imenovan Savjet Instituta, koji bi mogao stati ukraj samovolji direktora.

“Koliko sam ja informisan, problem ne traje koliko je mandat ovog Vijeća ministara, on je mnogo stariji od mandata ovog Vijeća ministara. Ono što sasvim odgovorno tvrdim jeste da niko nikoga ne štiti”, rekao je Denis Zvizdić, prdsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Onda ostaje nejasno kako je moguće da, ni više od pet mjeseci od kada je Ministarstvo spoljne trgovine ukazalo na brojne propuste, Savjet ministara ne reaguje.

Informaciju u kojoj su navedeni svi propisi koje je Zijad Džemić usvojio bez potrebnih saglasnosti, ministri nisu ni prihvatili, ni odbacili. Tražili su mišljenje iz Instituta, ali ni činjenica da ga još nisu dobili nije dovoljna za reakciju i pozivanje na odgovornost prvog čovjeka Instituta.

“Vjerujem da će Savjet ministara u nekom razumnom roku biti u prilici da to razmatra, nakon pribavljanja svih potrebnih mišljenja i informaciju o aktivnostima i podzakonskim aktima koje je ovaj institut donio u prethodnih pet godina”, kaže Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Svi razumni rokovi odavno su prošli. Ne samo za sankcionisanje skandaloznih poteza, već i za imenovanje Savjeta koji bi mogao, ako ništa drugo, da uvede više reda u rad Instituta. Raniji prijedlozi koji su stigli od direktora Zijada Džemića su vraćeni, jer nisu sastavljeni po zakonu. Novih još nema.

“Dva puta je to već vraćano. Vjerujem da će nadležne institucije, koje su po zakonu nadležne da predlože taj sastav, iskoristiti to svoje pravo i da ćemo imati izbalansiran prijedlog i da će Savjet ministara usvojiti taj prijedlog”, rekao je Mirko Šarović.

Na najvažnije pitanje – kada bi se to moglo desiti, u Savjetu ministara ne nude odgovor, što opet mnogo govori o privilegijama i ustupcima koje i dalje prave direktoru Instituta za metrologiju.

A iz Instituta opet ne odgovaraju na naša pitanja – kada bi Savjetu ministara mogli da dostave nove prijedloge za Savjet Instituta.

Novosti nema ni iz Kantonalnog tužilaštva. Samo poručuju da još provjeravaju navode iz prijava, među kojima je i ona protiv Džemića zbog poteza koji su napravili potpuni haos i višemilionsku štetu u medijskoj industriji.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone