Dačić: Nema reakcije međunarodne zajednice na ispade u Hrvatskoj

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 9:39, 14.09.2017

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je hapšenje Srba na Kosovu i Metohiji nastavak pritiska i zastrašivanja Srba koji tamo žive i naglasio da Beograd mora da ima pravne timove da pomogne u takvim situacijama.

“To je način zastrašivanja i poruka Srbima da mogu da ih optuže za sve i svašta. Dokaz je da smo došli do toga da se pripadnici Crvenog krsta smatraju neprijateljima”, rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

On je naglasio da na svim međunarodnim skupovima iznosi činjenice i podsjeća na stradanje Srba, ne samo na Kosmetu nego i u Hrvatskoj.

“Ako kažu da su Srbi izvršili geniocid neka iznesu podatke. Ti podaci su tragični, ali po Srbe. Slično je i sa Hrvatskom, gdje je nekada živjelo 500.000 Srba a sada ih je mnogo manje. U Zagrebu je bilo 50.000, slično je i sa Prištinom”, rekao je Dačić.

Govoreći o posljednjim incidentima u Hrvatskoj Dačić je rekao da postoji zid ćutanja međunarodne zajednice o tome i da nije srećan zbog toga, te da je siguran da bi bilo reagovanja da su se ispadi dešavali u Beogradu.

Ministar je naglasio da je važno što je pokrenut unutrašnji dijalog o Kosmetu, jer se to pitanje u Srbiji koristilo uglavnom na dva načina.

“Prvi je izbjegavanje teme i prebacivanje `vrućeg krompira` nekom drugom, a drugi je korišćenje u kampanjama za razne nacionalističke retorike, koje nemaju veze sa realnošću”, rekao je Dačić.

On je dodao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio jasan po pitanju unutrašnjeg dijaloga, ali da “postoje oni koji misle da Beograd treba odmah da prizna Kosovo”.

Govoreći o odnosima sa Rusijom i SAD, Dačić je rekao da “obično trava nastrada kada se slonovi svađaju”.

Komentarišući govor predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera u kome je rekao da nema proširenja EU do 2019. godine, Dačić je naveo da to nije različito u odnosu na ono što je Junker ranije govorio i da je čak bio malo i blaži.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone