Da li nam se djeca igraju sa nezdravim igračkama?

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 21:17, 19.03.2017

Borka Jokić kad kupuje igračke djeci, pazi na materijale koje one sadrže. Sumnja čak i u njihov kvalitet, pa kaže, nije joj problem ni da izdvoji više novca da djeca ne bi narušila zdravlje.

“Najbitnije nam je da su igračke, ovaj, gledamo na deklaraciju, da su igračke, ovaj, da nisu kineskog porijekla, da nisu od vještačkih materijala, da su prilagođene djeci, što takođe nailazimo na igračke koje nisu uzrastu prilagođene”, kaže Borka.

Ipak, na tržištu dolaze i igračke štetne za djecu. U prošloj godini je za veliki broj ovih proizvoda zabranjen uvoz na bh tržište.

“Nakon izvršenih analiza 27 pošiljki u količini od 13.333 komada zabranjen je uvoz upravo iz razloga jer je utvrđeno da te igračke sadrže nedozvoljen sadržaj ftalata. Moram reći da mi zaista vodimo računa kad uzorkujemo igračke da zastupimo različite proizvođače i različite zemlje porijekla. Međutim, već godinama se pokazuje da sve te neispravne igračke dolaze iz Kine”, ističe Duška Makivić, portparolka Inspektorata RS.

“Kod tih hemijskih materija, pored ftalata i pored teških metala, ustvari, tu postoji kumulativni efekat. To štetno dejstvo se ne ispolji odmah kod djece, nego nakon dugotrajne upotrebe”, objašnjava Milkica Grabež, specijalista higijene, zdravstva i ekologije.

A igračke koje proizvodi Tatjana Vasić ne sadrže ni hemijske supstance ni oštre predmete. Izrađene su, kaže, od drveta i pamuka.

“Provlačenjem pertli prave veliki broj pokreta prstiju i šake, što je osnov za razvijanje fine motorike. Pored toga, ova igračka može da koristi kao šablon za crtanje voća, gdje se oni prvi put susreću s olovkom i uče kako da nacrtaju neki oblik”, kaže Tatjana.

U jednoj od banjalučkih trgovina prodaju jasno deklarisane igračke. Zbog cijene, tvrde u trgovini, kupci nekad uzimaju jeftinije igračke. Ipak, naglašavaju da treba poštovati uputstva i nekada izdvojiti i veći iznos za ovu kupovinu.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone