Da li će okupljanje neofašista u Blajburgu biti spriječeno?

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 10:05, 20.04.2018

Koruški župan Peter Kajzer pridružio se protivnicima ustaške komemoracije na Blajburgu, osuđujući ekstremno desničarske skupove koji se godišnje održavaju kao “vjerske procesije”.

“Osamdeset godina nakon pada Austrije i aneksije koju su izveli njemački nacisti, nova vlada Koruške predstavlja politički centar i suprotstavlja se svakoj vrsti političkog ekstremizma”, ističe Kajzer.

Regionalna vlada Koruške distancira se od ustaškog skupa na Blajburgu i osuđuje sve fašističke izjave koje se tamo mogu čuti – prenose austrijski mediji.

“Nažalost, legalno nismo u mogućnosti da spriječimo održavanje tog događaja, jer je to po važećim austrijskim zakonima u nadležnosti državnog Ministarstva unutrašnjih poslova”, napominje Kajzer.

Tokom svog posljednjeg inauguracionog govora, nakon pobjede na izborima, Kajzer je Blajburški skup okarakterisao kao “okupljanje desničarskih ekstremista”.

Evropski mediji već nekoliko godina pišu da je ono što se u maju događa kod Blajburga “najveći neonacistički skup u Evropi”, a to sve više smeta ljudima u Austriji.

I Jevrejska oština Beč snažno protestuje zbog ustaške manifestacije, a nekoliko austrijskih evroparlamentaraca traži zabranu skupa na mjestu na kome su stradali pripadnici ustaških i domobranskih jedinica koji su učestvovali u genocidu nad Srbima, Jevrejima, Romima i antifašistima u fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone