Cvijanović: SzP zaustavio podršku Srpskoj

17:15, 12.09.2017.
Thumbnail

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da su predstavnici Saveza za promjene koji su na vlasti na nivou BiH zaustavili sve što je bilo namijenjeno Republici Srpskoj.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o predloženom dnevnom redu, Cvijanovićeva je rekla da su SDS i PDP prije nekoliko godina pokušavali na nivou BiH da zaustave da u Srpsku dođe novac po osnovu dobiti u zajedničkom predzeću "Elektroprenos BiH".

Ona je navela da su SDS i PDP zaustavili projekat podrške razvojnim politikama Republike Srpske za koje su sprovedene teške reforme u Srpskoj i za šta je dobijeno priznanje Svjetske banke i po tom osnovu trebalo da se povuku značajna sredstva.

"Opozicija u Srpskoj zaustavila je sve što je u vezi sa Reformskom agendom da bi spriječili dotok sredstava građanima Republike Srpske", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je opozicija zaustavila aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, prodaju Rudnika "LJubija", ratifikovanje nekoliko projekata koji omogućavaju povlačenje 80 miliona evra sredstava od Svjetske banke.

"To su projekti za podršku zapošljavanju od 21 milion evra", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je vlast na nivou BiH zaustavila i projekat koji daju stranci za podršku bankarskom sektoru Srpske od 28,3 miliona evra, kao i treći projekat u iznosu od 29,8 miliona evra za podršku razvojnim politikama za javnu potrošnju.

Cvijanovićeva je navela da je Republika Srpska po osnovu klirinškog duga Rusije prema BiH dobila 60 miliona KM, ali da je opozicija, blokirajući isplatu tih sredstava, tvrdila da će novac po tom osnovu u Federaciji BiH biti korišten u razvojne projekte, a u Srpskoj za "krpljenje budžetskih rupa".

Ona je rekla da je Vlada Republike Srpske izmirila sve obaveze iz 2016. godine za poljoprivredu i da se redovno izmiruju obaveze po tom osnovu za ovu godinu.

Cvijanovićeva kaže da se u interpelacijama opozicije govori o penzionom sistemu, te podsjeća da je SDS kada je bio na vlasti isplaćivao penzije po koeficijentu 0,57.

"Uprkos takvoj priči opozicije protiv Srpske, mi smo uspijeli da povećamo penzije u prethodnom periodu za 11,5 odsto, a idemo i na novo povećanje od tri odsto od oktobarske penzije, te dodatnih dva odsto", napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je Republika Srpska za vrijeme vlasti SDS-a imala najveći spoljnotrgovinski deficit, navodeći da je pokrivenost izvoza uvozom tada bila 38 odsto, dok ona danas iznosi 70 odsto.

Cvijanovićeva je istakla da vlasti Srpske postižu dobre rezultate uprkos destruktivnom ponašanju Saveza za promjene na nivou BiH, kao i objektivnim teškoćama kao što su ekonomska kriza, poplave i suša.

Govoreći o studentskom standardu u Srpskoj, Cvijanovićeva je istakla da su troškovi studiranja, zahvaljujući vlasti Srpske, za tri do 11 puta niži u odnosu na okruženje.

"U Republici Srpskoj student ima tri obroka za 3,5 KM, dok su troškovi studiranja u Federaciji BiH, Srbiji, Makedoniji i zemljama okruženja veliki", kaže Cvijanovićeva.

Ona je navela da Srpska danas isplaćuje 1.000 stipendija iz budžeta, dodajući da resorno ministarstvo iz budžeta izdvaja dva miliona KM za redovne stipendije za studiranje talentovanih studenata u inostranstvu, za šta je do sada potrošeno 9,2 miliona KM.

Cvijanovićeva je podsjetila da je Vlada Republike Srpske uvela Fond za treće i četvrto djete, izgradila 96 kuća za višečlane porodice, te obezbijedila opremu za novorođenčad.

Prema njenim riječima, Vlada je isplatila sve stare i tekuće obaveze prema radnicima i sindikatima.

"Republika Srpska dobro stoji, uprkos tome što je opozicija sve blokirala i uskratila sredstva Svjetske banke, EBRD-a i što nisu došla sredstva od prodaje Rudnika `LJubija`", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je od 60 miliona KM sredstva od klirinškog duga samo pet miliona KM određeno da ide u sisteme za navodnjavanje, a ostalo neće biti usmjereno u budžetsku potrošnju već će posebnim odlukama Vlade biti finansirani različiti projekti.

Cvijanovićeva je navela da je opozicija govorila da će u FBiH sredstva od klirinškog duga biti utrošena za finansiranje infrastrukturnih projekata, ali je federalni premijer saopštio da će ta sredstva ići za krpljenje budžetskih rupa.

Ona je optužila Savez za promjene da je, neusvajanjem zakona o akcizama na nivou BiH, zaustavio 150 miliona KM sredstava MMF-a.

Cvijanovićeva je podsjetila da je Republika Srpska ispunila uslove MMF-a, ali da partneri Saveza za promjene iz FBiH to nisu ispunili.

Ona je rekla da je opozicija podržala donošenje novog Zakona o radu u Republici Srpskoj, a nakon toga otišla u sindikat, tvrdeći da je to štetno i "kako će ih oni braniti od Vlade Srpske koja želi takav zakon da donese".

Cvijanovićeva je rekla da je Republika Srpska imala više zaposlenih u 2015. godini nego u vrijeme Vlade premijera Pere Bukejlovića.

"Republika Srpska je platila iz budžeta ukupno 176 miliona KM obaveza po osnovu Programa socijalnog zbrinjavanja, a u ovoj godini tri miliona KM koji su definisani zajedno sa sindikatom, kako bi ljudima omogućili penzionisanje", kaže Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je planirano još da bude isplaćeno dva miliona KM za otpremnine ljudima koji su nezakonito ostali bez posla tokom i poslije rata.

"Do sada smo u Republici Srpskoj zbrinuli ogroman broj radnika iz 401 preduzeća u Srpskoj, a ostalo je da bude zbrinuto 11.000 radnika i na tome se sistemski radi i svake godine donosimo mjere", naglasila je Cvijanovićeva.

(Srna)