Cvijanović: Ne teče med i mlijeko

08:41, 16.06.2017.
Thumbnail

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je budžet Srpske funkcionalan, da se izvršavaju sve obaveze, te da postoji veća finansijska disciplina, kao i privredna aktivnost koja daje rezultate.

Cvijanovićeva je navela da su indirektni i indirektni prihodi u budžet, uprkos nedostajućim sredstvima poput nerealizovanog aranžmana sa MMF-om, premašili plan, istakavši da će Srpska do kraja godine imati fiskalnu stabilnost, kao i da će takvo stanje biti i narednih godina.

Ona je istakla da je Srpska u vremenima najgore krize ostala na nogama i da svi makroekonomski pokazatelji od 2013. godine kontinuirano bilježe napredak.

"Evidentni su rast BDP-a, povećanje stope zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti, rast plata i povećanje penzija za 11,3 odsto, a iduće godine u ovo doba tu će biti dodatnih pet odsto. Povećanje penzija odvijaće se u dva koraka - tri odsto na jesen i dva odsto u prvom kvartalu iduće godine", rekla je premijer Srpske, dodavši da je povećan i obim industrijske proizvodnje i izvoz.

Kada je riječ o zaduženosti Srpske, Cvijanovićeva je navela da Srpska nije ni blizu zakonskog limita po pitanju visine duga.

Ona je istakla da opozicija, govoreći o prezaduženosti Srpske, vrti istu priču godinama, ali ne vidi da time ne uspijeva da pobijedi na izborima i ubijedi birače u istinitost svojih tvrdnji.

"Ako pogledate sve kriterijume za dug, vidjećete da uopšte nismo visoko zaduženi. Situacija jeste komplikovana i 'ne teče med i mlijeko'. Mnogo ljudi je u stanju socijalne potrebe, ali mi smo razvili više programa da popravimo tu sliku", rekla je Cvijanovićeva sinoć za televiziju "K3".

Ona je ponovila da se plate i penzije u Srpskoj isplaćuju i izmiruju redovno i bez problema, te da su penzioneri postali budžetski korisnik broj jedan.

Komentarišući isplate naknada za tuđu njegu i pomoć, Cvijanovićeva je navela da se prilikom kašnjenja ovih davanja propušta reći da je Vlada svoj dio ili 50 odsto novca platila, a da ovu obavezu često ne izvrše lokalne zajednice.

Ona je rekla da se kroz nekoliko tranši uspio sanirati dio dugovanja poljoprivrednicima, ali da je nastao problem sa odugovlačenjem isplate ruskog klirinškog duga, što je sve otežalo.

Navodeći da sve institucije Republike Srpske funkcionišu bez obzira na postojanje različitih političkih stavova i pristupa određenim pitanjima, Cvijanovićeva je rekla da institucije Srpske ostvaruju svoju funkciju, namijenjenu ostvarivanju prava i svega što se odnosi na njene građane.

Na pitanje da li razmišlja o reorganizaciji Vlade, Cvijanovićeva je navela da je to stvar o kojoj odlučuje koalicija SNSD-SP-DNS, ali da smatra da Vladi treba reorganizacija i da će u neko dogledno vrijeme do toga morati da dođe.

Ona je ocijenila da bi neki ministri u Vladi mogli da budu energičniji, iako imaju dobru namjeru i želju da rade svoj posao. "Svako može da bude bolji i da se lično više angažuje, uključujući i mene", rekla je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je navela da je u drugi mandat ušla sa jasnom vizijom kako treba da izgleda i kako treba da bude organizovana Vlada Srpske.

"Neki resori moraju da se podijele, a neka ministarstva će se 'izgubiti' i utopiti u nešto drugo. U okviru postojećeg broja ministarstva može se napraviti logičnija priča. Imala sam ambiciju da na kraju prethodnog mandata, na osnovu konsultacija, napravim to za neku drugu vladu koja dođe. Mislim da bi bilo odlično kada bi se za neku buduću vladu mogao poslagati taj sistem, da bude bolji, prodorniji, energičniji i da smislenije budu povezane određene stvari", ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je njena saradnja sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom izuzetna.

"Možda neko misli, gledajući sa strane, da se mi svakodnevno konsultujemo. Samo nekad zaključimo da smo rekli iste stvari, a da nismo imali potrebu o tome da pričamo. Valjda znamo čime se bavimo i šta je cilj", rekla je premijer i dodala da ima dobar odnos i sa predsjednikom Narodne skupštine Nedeljkom Čubrilovićem.

Ona je rekla da Vlada Srpske ima odličnu saradnju sa Vladom Srbije, dok sa vladama Hrvatske i Crne Gore nema puno kontakata kao ranije.

"Moramo biti u korektnim odnosima, jer je stabilnost regije mnogo važna", rekla je Cvijanovićeva, dodavši da ima korektnu saradnju sa federalnom Vladom i premijerom Fadilom Novalićem.

Ona je poručila da je prioritet Vlade stabilna Srpska i institucije, te poručila da se ne smije gubiti vjera u Republiku koja je okvir za ostvarivanje prava njenih građana.

ODUGOVLAČENJE ISPLATE KLIRINŠKOG DUGA - NEDOSTATAK KREDIBILITETA NA NIVOU BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da nivo BiH, odugovlačenjem sa isplatom ruskog klirinškog duga, pokazuje nedostatak kredibiliteta i da se mnogo toga u vezi s tim dešavalo čak i namjerno.

"Nemoguće je da neko /Rusija/ želi da vam da novac, a da se u BiH izmišlja topla voda kako mu u tome otežati", navela je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da se, prema predviđenoj dinamici, još prošle godine ušlo u zadnju fazu u vezi sa isplatom.

"Najkasnije do avgusta 2016. godine bio je zadnji rok kada je ta obaveza trebalo da se izvrši. Evo sada ulazimo u situaciju da je od toga prošlo najmanje godinu dana", rekla je Cvijanovićeva sinoć za prnjavorsku Televiziju "K3".

Ona je podsjetila da je i prošle godine o klirinškom dugu razgovarala sa predstavnicima Vlade Rusije, ambasadorom i drugim relevantnim ljudima koji su sami insistirali da se određene stvari u vezi s isplatom ubrzaju.

Prema njenim riječima, oni su konačno donijeli tu odluku i predložili da se izmirenje vrši prema formuli kakva je postojala kada su u pitanju međunarodne finansijske organizacije - dvije trećine novca da dobije Federacija BiH, a jednu Republika Srpska.

"Nakon toga su se javili iz Savjeta ministara BiH i pozvali se na zakon koji je nekada nametnuo visoki predstavnik. Rekli su da moramo da uzmemo u obzir i nivo BiH, odnosno da i na njih otpada jedan procenat, kao i na Brčko distrikt. Mi smo na to izgubili vrijeme i sve to je moglo da traje puno kraće", objasnila je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da su u Srpskoj ispoštovane procedure u vezi sa isplatom klirinškog duga, te da sada teče rok od 45 dana da rusko Ministarstvo finansija izmiri navedenu obavezu.

Ona je naglasila da je Republika Srpska zadovoljna što je Rusija odlučila da u novcu izmiri klirinški dug, odnosno što tretira to pitanje drugačije u odnosu na sve druge zemlje, te podsjetila da je ranije bio slučaj da se taj dug izmiruju u robi.

Cvijanovićeva je dodala da je ovaj način isplate rezultat razgovora i pregovora koje su sa Rusima ranije vodili predstavnici vlasti Srpske, među kojima su i bivši premijeri - Milorad Dodik, koji je sada predsjednik Srpske, i Aleksandar DŽombić.

Ona je navela da saradnju u BiH najviše opterećuju nerazumijevanje i nedostatak komunikacije između nivoa BiH i Srpske.

"U okviru te činjenice frustrira da /na nivou BiH/ imate predstavnike koji dolaze iz Srpske. Oni su izabrani na teritoriji Srpske, obavljaju važne funkcije u Sarajevu, a u suštini ne komuniciraju sa institucijama Srpske", rekla je premijer Cvijanović.

Ona smatra da to nije normalno, te da je to u političkom smislu krajnje neodgovorno i nije u funkciji građana.

"Mislim da svi mi, na kojem god se nivou vlasti nalazili, moramo imati na umu da smo ovdje zbog građana, a ne oni zbog nas", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se ne smije padati u zamku da se neko sveti građanima Srpske zbog toga što ima problem sa nekom političkom garniturom.

"Iz tog razloga imate blokadu finansijskih sredstava upravo sa nivoa BiH, a ta sredstva su namijenjena i građanima Srpske. Te stvari utiču na funkcionisanje ovdašnjeg sistema i to nam otežava poziciju, ali nas ne blokira", rekla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je navela da za to postoje brojni primjeri, te da ono što radi nivo vlasti BiH predstavlja i osvetu prema građanima Srpske, iako to, kako je istakla, možda, nije njihov prioritet, već je cilj napasti i otežati situaciju vlastima Srpske.

Govoreći o zakonu o akcizama, Cvijanovićeva je rekla da je bila šokirana riječima predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića da mu u vezi sa tim zakonom treba eksplicitan stav entiteta, naglasivši da je stav vlada Srpske i FBiH jasan i da je potpuno besmisleno da nivo BiH, koji otežava sve što radi Vlada Srpske, proziva njih.

"Stav entiteta i entitetskih vlada je jasan nekoliko godina i mi smo u skladu s onim što je dogovoreno u okviru Reformske agende sa EU i aranžmana sa MMF-om inicirali izmjene tog zakona i ispoštovali procedure. To je ispoštovao i nesretni nivo vlasti BiH pred predstavnicima EU, Svjetske banke, MMF-a", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je postojala i prethodno utvrđena ugovorna obaveza prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj /EBRD/ da se mora ići na povećanje akciza, jer su oni finansijeri ovdašnjih velikih infrastrukturnih saobraćajnih projekata.

"To je bila obaveza koju su oni definisali, a prihvatila BiH. U skladu sa svim tim obavezama i planom, mi smo se u to upustili i na kraju je taj zakon u više navrata doživio fijasko na nivou BiH. Potpuno je besmisleno da bilo ko s tog nivoa vlasti proziva entitetske vlade da kažu svoj stav", rekla je premijer Srpske.

Ona je dodala da je problem u vezi sa usvajanjem zakona o akcizama na nivou BiH, gdje postoji klimava koalicija.

"To je nešto što nas sve opterećuje. Vodeći računa da akcize znače dodatni namet, mi smo na nivou Srpske definisali i određene formule kako da se interveniše na osnovu dodatno prikupljenih prihoda. Ali ne iz tih prihoda, već na drugi način", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je plan bio da se interveniše prema poljoprivredicima da bi agrarni budžet sa sadašnjih 60 bio povećan na 70 miliona, te da je pronađena i formula da se za Fond zdravstva Srpske obezbijedi 10 dodatnih miliona KM, a da se ne vrše zahvati iz novca prikupljenog od akciza.

"Očito da je to neko namjerno blokirao pod pričom 'ne želimo oštetiti poljoprivrednike'. Ni mi to ne želimo, jer smo pronašli način kako da imaju dodatnih 10 miliona", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je sve što se dešavalo u vezi sa /ne/usvajanjem zakona o akcizama pratilo politikantstvo, te da su ljudi od kojih je očekivala da se razumiju u pomenutu problematiku, govorili - "oni to podižu da zakrpe rupe u budžetu".

"Jasno je gdje se upućuju ta sredstva i nije moguće da krpite rupe u budžetu i zahvatate iz nečega što je namjenski utvrđeno i određeno. Ta priča je bila apsolutno nemoguća", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da neusvajanje zakona o akcizama ne utiče na efikasnost i fiskalnu stabilnost Srpske.

"To posljedično i posredno može da utiče na budžet, jer je blokiran aranžman sa MMF-om. Mi smo ove godine trebali da povučemo oko 150 miliona KM i očito da nekom u Sarajevu, ko dolazi iz Srpske, smeta da Republika ima stabilnost i ležerno ispunjava svoje obaveze. Neko očito ima namjeru da otežava sve što radi Vlada Srpske, ali smo i tome doskočili. Poučeni iskustvom, računali smo na takve blokade. Od iste te garniture vlasti /na nivou BiH/ doživjeli smo da se blokiraju sredstva od dobiti 'Elektroprenosa', na šta imamo pravo kao jedan od suvlasnika", navela je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su blokade po istom osnovu viđene i kod aranžmana sa Svjetskom bankom, odnosno povoljnih sredstava koja su dolazila kao nagrada za uspješno sprovedenu reformu, a koja se odnosila na poslovnu registraciju.

"Blokade su opet došle od ljudi koji su na vlasti u Sarajevu. Odgovornost je na njima. Mi odradimo sav posao u vezi sa reformom, pokažemo da smo kredibilni i onda dođete samo na tehničku fazu - da neko 'gore' na nivou BiH digne ruku i ratifikuje sporazum da bi sve moglo da se implementira, ali on blokira sve", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je ovih dana razgovarala sa jednom ekonomskom grupacijom o tome kako Srpska može da dođe do povoljnih sredstava da ne bi zavisila od nivoa BiH.

"Mislimo da ćemo i taj problem riješiti, mada je on u mnogome već riješen", navela je predsjednik Vlade Republike Srpske.

(Srna)