Cvijanović: “Mital” Srpsku drži u zarobljeničkoj poziciji

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 16:51, 12.05.2017

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da je prodaja državnog paketa akcija u Rudnicima željezne rude “Ljubija” poprimila sasvim negativnu priču i izrazila bojazan da “Mital” Srpsku drži u nekakvoj zarobljeničkoj poziciji.

Cvijanovićeva je ocijenila da je taj poslovni aranžman trebalo da donese dobro Ljubiji i cijelom tom kraju, koji bi se mogao oživjeti i dovesti na pribižno jednak nivo kao nekada.

“Očito da smo sada suočeni sa raznim vrstama pritisaka, prijetnjama i slično. Sa aspekta Vlade smatrali smo da treba da idemo u ovu proceduru, donijeli smo odgovarajuće odluke uputili ih Narodnoj skupštini uz apsolutnu svijest da su samo narodni poslanici ti koji treba da donesu odluku”, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Na pitanje da li je Vlada dobila pismo čelnih ljudi “Mitala” u kome se prijeti međunarodnom arbitražom u vezi sa “Ljubijom”, premijer Srpske je navela da se s tim u vezi ušlo u jednu totalno nekorektnu fazu.

“Ovdje nije omogućeno da se trezveno razmišlja i odluči šta dalje uraditi. Mi Ljubiju i ponudu /Izrael investment grupe/, koja je došla, posmatramo kao razvojnu šansu Srpske. Razumijem isto tako one koji imaju strahove i da svako ima pravo da ima svoj stav o ovom pitanju, ali mislim da se u parlamentu, nakon javne rasprave /o Ljubiji/, dobilo zaista dosta podataka i pokazatelja da u Narodnoj skupštini treba otvoriti široku raspravu, i da vidimo da li želimo ili ne želimo da idemo tim putem”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je u vezi s “Ljubijom” izrazila bojazan da “Mital” Srpsku drži u nekakvoj zarobljeničkoj poziciji.

“Јa ću diktirati stvari na svoj način, neću uvažiti ono što su potrebe šire društvene zajednice, a onda ću prijetiti svaki put kada neko drugi pokuša da uđe u neki aranžman koji bi trebao da rezultira ekonomskim efektima. Ne razumijem tu logiku velikih poslovnih korporacija”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da Vladu interesuje da se ne desi da “Mital” za par godina dođe i zaključa sve to.

“Šta ćemo onda raditi ako ne razmišljamo da treba dati neku novu razvojnu priliku i šansu cijelom tom kraju. Ne razumijem zašto treba da postoji toliki problem ako postoje čiste ili jasne namjere svih strana u bilo kom partnerstvu i konkurenciji”, poručila je Cvijanovićeva.

Vlada Republike Srpske ranije je donijela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija”, metodom neposrednog izbora kupca. Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala “Ljubije” kompanija “Izrael investment grupa” ponudila je 92 miliona KM.

O prodaji akcija “Ljubije” parlament će se izjasniti naredne sedmice kada je predviđen nastavak sjednice Narodne skupštine.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone