Čubrilović: Krivična prijava opozicije nema veze sa rukovodstvom parlamenta Srpske

12:10, 06.10.2017.
Thumbnail

 Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da odluka opozicije da preda krivičnu prijavu protiv direktora "Službenog glasnika" Dragana Veselinovića zbog neobjavljivanja odluke o referendumu nema nikave veze sa rukovodstvom parlamenta Srpske.

"Mi smo uradili sve onako kako to Poslovnik od nas zahtijeva, a pravo opozicije je da svoje ciljeve realizuje kako misle da treba", rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

Predsjednici SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović i NDP-a Dragan Čavić podnijeli su danas Okružnom tužilaštvu Banjaluka krivičnu prijavu protiv direktora "Službenog glasnika Republike Srpske" zbog neobjavljivanja odluke o referendumu i odluke koja se odnosi na sastav Komisije za sprovođenje referenduma.

Čavić je rekao da je prošlo dvije godine od donošenja odluka Narodne skupštine do objave u "Službenom glasniku", i to tek nakon, kako kaže, pritiska opozicije.

NSRS bez greške

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da bez obzira na kompleksno zakonodavstvo u BiH, ova institucija u oblasti pravne nauke ni u jednom slučaju nije napravila grešku koja bi mogla da košta i Srpsku i njene građane.

Čubrilović je naglasio da je pred Narodnom skupštinom najviše obaveza u oblasti usklađivanja zakona sa evropskim direktivama i praksama, te da je riječ o veoma važnim pitanjima.

"Vlada, ministarstva i druge institucije daju svoj doprinos ovim zadacima. Narodna skupština ima stručne saradnike u ovoj oblasti, na čiji rad se oslanjam i mislim da uspijevamo iznaći pravi put u svakoj situaciji", rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci prije početka savjetovanja "Oktobarski pravnički dani".

Čubrilović je naglasio da je tradicionalno godišnje savjetovanje pravnika u Srpskoj značajno i za Narodnu skupštinu, koja crpi svoju snagu i eneregiju iz ovakvih skupova.

"Svi njihovi zaključci, preporuke i odluke su dobodošle svim institucijama u Srpskoj, a pogotovo Narodnoj skupštini. Jačanjem ovakvih skupova jačaće i institucije Republike Srpske", poručio je Čubrilović.

Vršilac dužnosti dekana Pravnog fakulteta u Banjaluci Željko Mirjanić istakao je da savjetovanje pravnika okuplja sve vodeće pravnike, koji se nalaze na najvažnijim funkcijama u Republici Srpskoj.

"Naš fokus biće na unapređenju pravnog sistema. Ovo je pravo vrijeme da otvorimo ozbiljnu priču o daljem razvoju pravnog i ustavnog sistema, da gajimo kulturu dijaloga i rasprave, te da uputimo preporuke i zaključke javnosti", naveo je Mirjanić.

Prema njegovim riječima "Oktobarski pravnički dani" su veoma značajni za razvoj nauke i struke, a posebno su korisni mladim kolegama, koji će moći da slušaju izlaganja eminentnih stručnjaka iz Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

"Mi koji se bavimo pravom nikad nismo zadovoljni položajem nauke. Najvažniji zadatak pravne nauke je da djeluje u javnosti, tako da nastojimo iznijeti naše preporuke kako treba dalje razvijati naš pravni sistem", poručio je Mirjanić.

Stručno savjetovanje "Oktobarski pravnički dani", koje se održava danas i sutra, organizuju Udruženje pravnika Republike Srpske i Pravni fakultet u Banjaluci.

Prvog dana savjetovanja planirana je promocija knjige "Besjede-prilog afirmaciji nauke i umjetnosti", autora akademika Rajka Kuzamovića, kao i Pravnički čas posvećen ugladnom pravniku Marku Arsoviću te Pravničko veče za učesnike savjetovanja.

(Srna)