Čubrilović: Enciklopedija Republike Srpske jedan od najznačajnijih projekata

14:18, 12.10.2017.
Thumbnail

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u razgovoru sa predsjednikom Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajkom Kuzmanovićem da je prvi tom Enciklopedije Republike Srpske dokument od prvorazrednog nacionalnog značaja.

Čubrilović je zahvalio Kuzmanoviću, koji mu je uručio prvi tom, na predanom i profesionalnom radu prilikom pripreme i objavljivanja ovog djela od opšteg nacionalnog značaja, saopšteno je Narodne skupštine Republike Srpske.

"Enciklopedija Republike Srpske jeste jedan od najznačajnijih projekata za Republiku Srpsku i njene građane, koji će ostati kao trajni dokument i nezaobilazan izvor za sve buduće enciklopedijske knjige, naučne i stručne radove, čija tema će biti vezana za Republiku Srpsku i BiH", rekao je Čubrilović.

On je izrazio zahvalnost uređivačkom odboru, redakciji, saradnicima i svima koji su dali doprinos pripremi i objavljivanju prvog toma.

"Naši savremenici nisu u potpunosti ni svjesni vrijednosti i uloženog rada na pripremi Enciklopedije Republike Srpske koja je dokument od prvorazrednog nacionalnog značaja, čije će postojanje više cijeniti buduće generacije, istraživači i naučni radnici", istakao je Čubrilović.

On je rekao da će Narodna skupština, koja je prije deset godina donijela Zakon o Enciklopediji Republike Srpske, u skladu sa mogućnostima pružiti pomoć u pripremi i štampanju drugog toma Enciklopedije.

Kuzmanović je istakao da je ANURS, kao nosilac izrade Enciklopedije, zajedno sa stručnim saradnicima uložio ogromne napore da prvi tom pripremi u skladu sa najvišim standardima obrade pojmova, odrednica i relevantnih podataka enciklopedijskog značaja.

On je istakao da je Enciklopedija najznačajniji, najopsežniji i najzahtjevniji projekat u dosadašnjem postojanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

(Srna)