Čubrilović: Dejtonski sporazum za srpski narod garancija opstanka

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 10:47, 21.11.2017

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je Dejtonski sporazum, od potpisivanja do danas, za Republiku Srpsku i srpski narod u BiH garancija njihove jednakosti, ravnopravnosti i opstanka, kao trajna kategorija u koju je Srpska unijela svoju državnost.

Čubrilović je naglasio da upravo zbog toga Republika Srpska dan kada je potpisan Opšti okvirni sporazum za mir u Dejtonu obilježava kao svoj republički praznik, praznik mira, ali i jednakosti svih naroda i građana.

Prema njegovim riječima, Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, potpisanim prije 22 godine, nije samo okončan četvorogodišnji građanski rat, nego je on sve ove godine temelj BiH, koja počiva na Aneksu četiri, koji garantuje potpunu ravnopravnost Republike Srpske i Federacije, kao i sva tri konstitutivna naroda.

“Svjedoci smo kako su u prošlosti visoki predstavnici nasilnim intervencijama često mijenjali Dejtonski mirovni sporazum, pokušavajući da na taj način promijene i ustrojstvo BiH ovjereno Mirovnim ugovorom”, naveo je Čubrilović u čestitki povodom Dana potpisivanja okvirnog mirovnog sporazuma za BiH.

On je istakao da taj proces mora zauvijek prestati, a narodima i građanima u Republici Srpskoj i BiH prepustiti da se vlastitim političkim, nacionalnim, privrednim, kulturnim, obrazovnim i drugim aspektima života usaglašavaju i nalaze prihvatljiva rješenja zajedničkog života i razvoja.

Prema njegovim riječima, Narodna skupština Srpske u godinama koje dolaze učiniće sve da zaštiti nadležnosti Republike Srpske definisane Dejtonskim mirovnim sporazumom putem zakonskih i demokratskih metoda.

“Republici Srpskoj nije potrebna nikakva nadogradnja Dejtona, koju mnogi godinama prizivaju, niti bilo kakva ustavna reforma u BiH za koju se zalažu oni koji u Dejtonu nisu ostvarili svoje maksimalističke ciljeve”, naveo je Čubrilović.

Imajući u vidu da je Dejtonski mirovni sporazum okončao rat i dao temelj suživota i saradnje tri naroda i dva ravnopravna entiteta u BiH, Čubrilović smatra da je vrijeme da neodgovorne politike koje u Dejtonu nisu ispunile svoje maksimalističke ciljeve prestanu sa delegiranjem takvih zahtjeva čiji cilj je samo jedan – oduzimanje nadležnosti Republike Srpske.

“Dejtonski mirovni sporazum i Aneks četiri, koji je Ustav BiH, dovoljan su okvir i ne predstavljaju nikakvu smetnju da se odreknemo dnevnog politikantstva, kakvi jesu i zahtjevi za reviziju Dejtona”, poručio je Čubrilović.

On je dodao da je neophodno da se podizanjem privrednih kapaciteta, oživljavanjem industrije i izvoza, dovođenjem investitora, učini sve da građani žive što bolje, a da se mladim ljudima da šansa i pruži nada da će snove uspjeti da realizuju u svojoj zemlji.

Čubrilović je svim građanima Republike Srpske čestitao republički praznik.

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, mirovni je dogovor postignut u američkoj vazduhoplovnoj bazi Rajt Peterson kojim je prekinut građanski rat u BiH.

Prema tom sporazumu, BiH je podijeljena na Republiku Srpsku i muslimansko-hrvatsku Federaciju.

Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine, a glavni učesnici su bili tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, Alija Izetbegović, američki posrednik Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Sporazum je zvanično potpisan u Parizu 14. decembra.

Skupština SRJ je sporazum ratifikovala 21. novembra 2002. godine.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone