Čović uputio poziv predsjedniku Srbije: Vučić dobrodošao u Sarajevo, Nikolić nije

21:46, 12.08.2017.
Thumbnail

Predsjedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović uputio je zvaničan poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za službenu posetu BiH - potvrđeno je „EuroBlicu“ u Predsjedništvu BiH.

Oni nisu mogli da navedu tačan datum Vučićeve posjete Sarajevu, navodeći da bi on trebalo da bude usaglašen narednih dana.

Međutim, predsjedavajući Čović u ranijim medijskim nastupima nije isključio mogućnost da Vučić posjeti glavni grad BiH do kraja avgusta.

Komentarišući najavljenu posjetu predsjednika Srbije BiH, politička analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić ističe da je Vučić mudar političar, koji je shvatio značaj zajedničkog nastupa cijelog regiona prema EU i međunarodnoj zajednici, zbog čega nema nikakav problem ni s dolaskom u Sarajevo.

- On je iskoristio slabosti u drugim državama, a to je nedostatak stvarnih lidera, tako da se uspješno nametnuo kao regionalni lider i neko ko je faktor stabilnosti. To je pokazao i nekoliko puta kada nije odgovarao na neke napade i provokacije bošnjačkih političara. Vjerujem da će njegov dolazak biti pozdravljen i od strane Predsjedništva i građana BiH – smatra Marićeva.

Ono što bi, po njenom mišljenju, mogao biti problem u odnosima Vučića sa političkim Sarajevom, jeste najavljena deklaracija koju Srbija namjerava da potpiše sa Republikom Srpskom.

- Međutim, ne vidim zašto se to problematizuje, jer je Vučić morao da reaguje na dešavanja oko „Oluje“ i tako zaigrati na nacionalnu kartu. Ne vidim ništa loše u tome. Biće jedino loše, ako neko s bošnjačke strane bude oštrije reagovao na to, jer bi onda ponovo moglo doći do zaoštravanja odnosa između BiH i Srbije – kaže Marićeva.

Politički analitičar iz Beograda Željko Cvijanović ističe za “EuroBlic” da se odnosi Beograda i Sarajeva moraju gledati u sklopu veoma važnih srpsko-bošnjačkih odnosa, koji su ključ stabilnosti u ovom dijelu Balkana i čije odsustvo će redovno stvarati nestabilnost. Zato bi, kaže Cvijanović, načelno gledano, Vučićeva posjeta Sarajevu bila veoma važna.

- Ne sumnjam da će do nje i doći i da će on, kao vješt političar, naći načina da ona bude i uspješna. Međutim, stabilnost srpskih odnosa sa Bošnjacima moguća je unutar jednostavne formule, prema kojoj bi Banjaluka odustala od izdvajanja iz BiH, a Sarajevo od pokoravanja Banjaluke. Još konkretnije, to je pozicija Dejtonskog sporazuma, na kojoj stoje i Beograd i Banjaluka, ali se ne vidi da na njoj stoji Sarajevo Bakira Izetbegovića, ni onaj dio zapadnih sila koje ga podržavaju – kaže Cvijanović.

Uvjeren je da će se od Vučića tražiti ono na šta nije pristajao Tomislav Nikolić i zbog čega nije bio dobrodošao gost u Sarajevu.

- Formula po kojoj će u Sarajevu prihvatiti Vučića biće njegovo okretanje leđa ne samo Miloradu Dodiku nego i Srpskoj. Nisam siguran da će se to dogoditi i zato nisam optimista u pogledu budućih odnosa Sarajeva i Beograda, koji vjerovatno neće rđavo eskalirati, ali neće biti ni odnosi povjerenja – zaključuje Cvijanović.

Sarajevo ne podržava deklaraciju

- Deklaracija koju će zajedno pisati Srbija i Srpska, ma šta u njoj pisalo, neće biti dobro dočekana u Sarajevu. Svaki čin srpskog jedinstva, makar on bio samo simboličan, u Sarajevu i među zapadnim silama se dočekuje kao neprijateljski, i to objektivno postaje veliki problem – smatra Cvijanović.

(EuroBlic)