Čović: Ozbiljna kriza funkcionisanja vlasti

18:13, 20.03.2017.
Thumbnail

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da je aktuelna politička situacija u BiH zabrinjavajuća i da je na sceni ozbiljna kriza vlasti.

"Imamo ozbiljnu krizu funkcionisanja vlasti. Kako izaći iz toga, pitanje je za one koji predstavljaju vlast u BiH. Ja sam više puta rekao da partnerstvo na državnom nivou imamo od tačke do tačke dnevnog reda, kako je čiji interes", istakao je Čović novinarima u Mostaru.

Čović, koji je predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH, naveo je, da je teško definisati ko je vlast, a ko je opozicija.

"Imate na nivou izvršne vlasti u Federaciji BiH one koji su izašli iz vlasti, a zadržali određene funkcije. I to je nešto što je problem", dodao je Čović.

On je naveo da je na današnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a ocijenjeno da je aktuelna politička situacija dosta zabrinjavajuća.

"Sa pozicije predstavnika HNS-a koji djeluju kroz različite institucije u BiH, treba djelovati kako bi se spasio projekat BiH na njenom evroatlantskom putu i izbjegao zastoj koji može uslijediti" rekao je Čović.

Prema njegovim riječima treba tražiti rješenja koja će probuditi odnose u BiH i aktivnosti koje su već postavljene kao zadatak.

On dodaje da su to stabilnost BiH, jačanje socijalnih i ekonomskih potencijala i jačanje evropskog puta.

Čović je najavio da će se do kraja aprila mnoštvo pitanja koja se guraju pod tepih naći u parlamentarnoj proceduri preko klubova hrvatskih stranaka i na federalnom nivou i na nivou BiH.

On je naglasio da će se raditi na izmjenama izbornog zakonodavstva, kako bi se iduće godine mogli održati izbori.

Prema njegovim riječima HNS je dao podršku hrvatskoj šestorci u Hagu, kako bi dokazali nevinost u Haškom tribunalu.

"Šaljemo poruku svima koji su časno nosili uniforme Hrvatskog vijeća odbrane, da stojimo iza njih, i da ćemo im pomoći sistemski da zaštite svoje dostojanstvo i dostojanstvo hrvatskog naroda", dodao je Čović.

Haški je sud šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata bivših visokih zvaničnika Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i HVO-a u maju 2013. nepravosnažno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima 1993. godine.

(Srna)