Čović: Odluka o reviziji unijela nepotreban nemir unutar BIH

20:10, 17.02.2017.
Thumbnail

Žalosti me što je tako jedna važna odluka donesena bez konsenzusa, posebno jer to nije u skladu s onim kako smo se opredijelili da ćemo djelovati, rekao je Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, komentarišući današnju izjavu Bakira Izetbegovića da će podnijeti zahtjev za reviziju tužbe BiH protiv Srbije.

„To nije dobro za institucionalnu ravnotežu i odnose na čijoj izgradnji smo naporno radili u proteklom razdoblju. Budućnost ove zemlje ovisi o kvaliteti unutarnjih odnosa koje ćemo izgraditi, a oni se ne mogu unaprijediti na ovakav način“, istakao je Čović.

On smatra da jednostrano djelovanje i odlučivanje ne vodi stabilnosti i prijeko potrebnom pomirenju.

„Ne bih želio povrijediti nikoga, ali moramo biti svjesni okruženja u kojem živimo te da je, nažalost, ovakva odluka unijela nepotreban nemir i vidno narušila odnose unutar BIH“, konstatovao je Čović.

Član Predsjedništva i lider HDZ-a je ponovo istakao da svi zajedno „trebamo biti okrenuti prema našem EU putu i budućnosti“ .

„Trebamo učiniti sve da do kraja godine steknemo kandidacijski status. Ne smijemo dozvoliti da ovo pitanje zasjeni sve pozitivne rezultate koje smo ostvarili u proteklom vremenu. To znači da u narednom razdoblju moramo naci mudrosti i zrelosti nositi se ovom situacijom“, zaključio je Čović.

(Nezavisne novine)