Četvrt vijeka Saveza sindikata: Radnici nezadovoljni - Mišićevoj neugodna pitanja ATV-a

20:16, 25.08.2017.
Thumbnail

Za 25. godina rada, Savez sindikata RS i nije nam puno pomogao. Tako četvrt vijeka postojanja Sindikata opisuje radnik Željeznica Srpske. Ugovori i zakoni se prave samo za poslodavce, a na radnike se već odavno ne misli.

Zato umjesto čestitiki od radnika na adresu Sindikata uglavnom stižu samo kritike.

“Ne mogu uopšte da komentarišem koliko sam ogorčen na položaj radnika. Pogotovo što u firmama, pogotovo kao što je naša na željeznicama, pravilnik o radu je na snazi -poslovodstvo kreira sam sebi pravilnik o radu, nemamo kolektivnog ugovora, a novi zakon o radu je dozvolio da sami sebi kreiraju taj isti pravilnik", kaže Boris Šuklao, sindikat Željeznica RS.

Do skoro su istu muku sa Željeznicama dijelili i radnici Kosmosa. Priznaju, situacija radnika je sada bolja, ali su prošli kroz trnje i kamenje da bi dobili svoja prava. Prema sindikatu nisu toliko rigorozni, kao kolege sa Željeznica, ali priznaju - dalo bi se tu što šta još dovesti u red.

“Bio je od pomoći, ali moglo se više pomoći. Može se više uvjek. Ali je neophodan i bolje ga je imati, nego neimati nikako”, rekao je Mihajlo Zrnić, predsjednik Saveza sindikata Kosmos.

Pomoglo se koliko se moglo, odgovara Ranka Mišić. Uvjerava da je Sindikat naporno radio 25.godina za prava radnika. Tvrdi da su probleme zaposlenih uvijek saslušali i pokušali riješiti. Saslušala je i naše pitanje, ali joj nije baš sjelo.

“Prvo pitanje ste postavili na način kao da je Sindikat neko strano tijelo. Sindikat predstavljaju radnici. Radnici su radili za sebe, organizovani kroz sindikat. Radili su na utvrđivanju kolektivnih ugovora, u ovom trenutku nemamo, ali ovih 25. godina imali smo dobar opšti kolektivni ugovor”, kaže Radnka Mišić, predsjednik Savaza sindikata RS.

Prisjetila se Ranka Mišić i zadnjeg djela Sindikata, a to je povećanje najniže plate u Srpskoj, koju su izdejstvovali u decembru prošle godine. Poručila je da je sindikat preživio i političko-društvena uređenja, kao i promjene vlasnike kapitala.