“Češki Tramp” mandatar, debakl ljevice

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 9:08, 22.10.2017

Na parlamentarnim izborima u Češkoj 60,84 odsto birača izglasalo je u parlament rekordnih devet stranaka. Najviše glasova osvojila je prema očekivanjima stranka centra, ANO, tajkuna prehrambene i petrohemijske industrije, Andreja Babiša koji će sastavljati novu češku vladu.

Od osam miliona registrovanih birača na izbore je izašlo njih 5.060.759 a stranka “češkog Trampa” osvojila je više od očekivanja, 29,64 odsto glasova što joj daje 78 poslanika u Poslaničkom domu od 200 članova, saopštio je Zavod za statistiku nakon prebrajanja svih glasova.

Na drugom mjestu je konzervativna Građanska demokratska stranka koju je svojevremeno osnivao pa se sa njom razišao bivši češki premijer i predsjednik Vaclav Klaus sa 11,32 odsto glasova i 25 poslanika, na trećem prvi put u parlamentu češki Pirati sa 10,79 odsto glasova i 22 poslanika.

Najveći bauk izbora, ekstremistička stranka Sloboda direktna demokratija biznismena Tomija Okamure koja traži zabranu islama, izbjeglica i izlazak Češke iz Evropske unije, zahvaljujući biračima velikih gradova, prije svega prestonice Praga osvojila je manje glasova nego što se na početku činilo i sa 10,64 odsto glasova i 22 poslanika tek je četvrta po jačini stranka u parlamentu.

Okamurini ekstremisti bili su u parlamentu i u dosadašnjem sazivu, ali kao partija Zora koja je zbog skandala u vezi sa zloupotrebom partijskog novca Okamuru izbacila iz svojih redova, sada nije prošla u parlament.

Debakl je doživela ljevica, kako nereformisana Komunistička stranka Češke i Moravske koja je osvojila 7,76 odsto glasova i 15 poslanika, tako i vladajuća Češka socijaldemokratska stranka premijera Bohuslava Sobotke koja će na osnovu 7,27 odsto glasova u parlamentu imati 15 poslanika.

Zahvaljujući Pražanima i dijaspori u parlament će tijesno iznad cenzusa od pet odsto ući i liberali iz TOP09 koji sa sedam poslanika i Gradonačelnici i nezavisni sa šest poslanika.

Ovakva rascjepkanost u donjem domu parlamenta otežava Andreju Babišu sastavljanje stabilne vlade. Iako je pozvao sve stranke koje su ušle u parlament na pregovore bar za sada većina je odbila da učestvuje u vladi, zato što je optužen za zloupotrebu evropskih donacija za svoju farmu “Rodinu gnezdo”.

Pošto se protiv njega vodi krivična istraga, može se desiti da bude prvi češki premijer koji bi tokom funkcije završio u zatvoru.

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je već da mu krivična istraga i optužba ne smeta, jer je pod istragom bio i predsjednik Francuske Žak Širak, probleme sa zakonom je imao i premijer Italije Silvio Berluskoni, a sada se vodi i istraga protiv izraelskog premijera Benajmina Netanjahua i da će Babišu povjeriti da sastavi vladu, ako pobijedi na izborima.

(RTS)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone