Ćeman: Odluke suda moraju da se poštuju i izvršavaju

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 9:38, 11.05.2018

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman izjavio je da se odluke ovog suda, pa i ona koja se odnosi na Izborni zakon BiH, moraju poštovati i izvršavati.

Ističući da je na osnovu toka i rezultata dosadašnjih pregovora u vezi sa Izbornim zakonom teško biti optimista, Ćeman je izrazio nadu da će zakonodavac, odnosno odgovorni politički akteri naći rješenje.

Ćeman, kojem krajem maja ističe mandat, smatra da bi, u slučaju da se ustavotvorac odluči na rješenje po kojem bi federalni Dom naroda imao ovlaštenja poput Vijeća naroda Republike Srpske – vitalni nacionalni interes, u političkom i ustavnopravnom kontekstu otvorio niz pitanja pa i to da li se time izlazi iz okvira na koji obavezuje odluka Ustavnog suda u predmetu “Ljubić”.

“Takav pristup bi, naime, podrazumijevao i izmjene Ustava Federacije BiH, a o tome bi se, naravno, morao postići široki konsenzus. Dakle, opet bi ustavotvorac, u ovom slučaju federalni, bio na potezu”, rekao je Ćeman za sarajevsko “Oslobođenje”.

On je najavio da bi Ustavni sud na plenarnoj sjednici 31. maja i 1. juna mogao da odluči o eventualnom stavljanju van snage spornih odredaba Zakona o krivičnom postupku BiH.

Do tada, dodao je Ćeman, ima vremena da zakonadavac ispuni odluku Ustavnog suda u vezi sa ovim zakonom, iako je rok za to istekao 29. decembra prošle godine. “Dakle, odgovornost je na zakonodavcu”, zaključio je Ćeman.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone