Čavka traži izmjenu ulica u Banjaluci

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 13:32, 25.09.2017

Šef kluba Domovine u Narodnoj skupštini Republike Srpske Admir Čavka pokrenuo je inicijativu prema Gradu Banjaluka kojom traži reviziju naziva ulica i mjesnih zajednica na području Banjeluke te najavio pokretanje apelacije Ustavnom sudu ukoliko se po ovom pitanju ne učini ništa do kraja godine.

“Zatražio sam da jedna ulica u naselju Vrbanja dobije ime po Maidi Medari, žrtvi silovanja i ubistva u junu 1993. za koje su osuđeni ratni zločinci Slobodan Bajić i Miladin Trivić. Smatram da je to važan iskorak za banjalučke vlasti u procesu suočavanja sa prošlošću i prihvatanjem odgovornosti za istinu o zločinima i etničkom čišćenju nad banjalučkim Bošnjacima”, kazao je poslanik Čavka.

Pokrenuo je i inicijativu za reviziju naziva mjesnih zajednica. Istakao je kako je posebno strašna činjenica da je devedesetih nasilno promijenjeno ime Gornjeg Šehera u ‘Srpske Toplice’, naziv koji nema nikakve veze sa lokalnom istorijom ni tradicijom.

“Mi tražimo da se pokrene hitna javna rasprava i da banjalučke vlasti krenu sa ispravljanjem ove istorijske nepravde. Gornjem Šeheru treba vratiti njegovo staro ime, te na taj način priznati i istorijsku važnost Šehera i njegovih stanovnika. Nemojte nas više ponižavati, vrijeme je da se barem osnovne stvari u ovom gradu poslože – počnimo sa poštovanjem nevinih žrtava i sa uvažavanjem zajedničke istorije našeg grada”, dodaje Čavka.

Naglasio je kako je pred njima puno posla – zapošljavanje Bošnjaka u gradskim službama, bolja komunikacija, osiguranje ravnopravne budžetske raspodjele, ali da su nazivi prvi korak.

“Tek kada institucije budu imale bolji odnos prema povratničkoj zajednici, mogu očekivati da im se to vrati dvostruko – investicijama u razvoj od strane naše banjalučke dijaspore”, zaključio je Čavka.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone