Brčko: Uništeni bilbordi kojima je najavljen Dan RS

21:20, 12.01.2018.
Thumbnail

Vandali su na nekoliko lokacija u Brčko distriktu oštetili bilborde kojima je bilo najavljeno obilježavanje 9. januara - Dana Republike Srpske.

Bilbordi sa porukama "Svojim korakom" i "Misli na otadžbinu" zatečeni su jutros obojeni bijelim jupolom u naseljima Klanaci Kolobara i na mostu kod graničnog prelaza Brčko - Gunja.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić naglasio je da ovaj slučaj baca ružnu sijenku na veoma značajan događaj kao što je proslava Dana Republike, ali da, ipak, smatra da je riječ o izolovanom incidentu.

"Mi gradimo društvo tolerantnih odnosa i pune ravnopravnosti svih i u tom smislu sam uvjeren da je ovo izolovani incident. Niko ne može biti privilegovan da samo on slavi ili da bilo kome ne dozvoli proslavu značajnih datuma, to je pravo jednako za sve", naglasio je Milić u izjavi za medije i dodao da vjeruje policiji da će efikasno postupati i identifikovati vandale.

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta Anto Domić istakao je da ovakvi postupci razgrađuju odnose među narodima u distriktu.

"Svako skrnavljenje simbola, bez obzira da li su vjerski, nacionalni ili kulturni i kom narodu pripadaju, zaslužuje osudu jer nam je svima cilj da gradimo toleranciju, a nikako da je razgrađujemo. Iznenađen sam, jer smo očigledno bili u zabludi da smo ovakve postupke prevazišli", rekao je Domić.

Portparol Policije Brčko distrikta Halid Emkić rekao je da je primljena dojava i obaviješteno tužilaštvo, te da je u toku istraga.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić nije htio da komentariše ovaj događaj.

(Srna)