Brčko: Klizište kod fabrike vode

19:25, 12.03.2018.
Thumbnail

U brčanskom naselju Plazulje, aktiviralo se klizište i to u neposrednoj blizini fabrike vode. Zemljište se odronilo uz samu obalu rijeke Save, između objekata za crpljenje vode i njeno skladištenje. Odron je dug oko trideset metara,a dubok tri metra.

Klizište se aktiviralo u petak, a udaljeno je tridesetak metara od fabrike vode i njenih objekata. Najugroženija je crpna stanica.

Koliko je zapravo situacija alarmantna i kako treba uraditi sanaciju reći će stručnjaci rudarsko-geološkog fakulteta iz Tuzle. U pomoć su ih pozvali nadležni u distriktu koji su o ovom problemu rapravljali jutros na sjednici vlade. Odgovor iz Tuzle brzo je stigao - stručnjaci dolaze sutra.

kliziste brcko

„Nije to daleko od retenzije i fabrike same. Mi bismo voljeli ovo uraditi preventivno, da zaustavimo ovaj odron zemlje da se ne bi iskomplikovala situacija sa instalacijama i cijevima koje su pod zemljom", kaže koordinator za krizne situacije u Odjeljenju za javnu bezbjednost, Mirsad Hasanbašić.

U komunalnom preduzeću uvjeravaju da mjesta panici za sada nema, te da je vodosnabdijevaje građana uredno.

Nataša Katanić, šef RJ Vodovod i kanalizacija u JP Komunalno Brčko

„U ovom momentu bitno je naglasiti da vodosnabdijevanje građana vodom za piće teče predviđenom dinamikom po planu proizvodnje i da klizište, u ovom momentu ne ugožava sam proces vodosnabdijevanja", kaže šef RJ Vodovod i kanalizacija u JP Komunalno Brčko, Nataša Katanić.

Nadležni u distriktu zabrinuti, kažu, ukoliko se klizište ubrzo ne sanira, stanje bi se moglo pogoršati usljed opadanja nivoa rijeke Save.