Božinović: Zagreb ne planira jednostrane poteze u sporu sa Slovenijom

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 16:29, 02.01.2018

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je danas da se granični spor sa Slovenijom može riješiti samo bilateralnim dogovorom, te da Zagreb neće povlačiti jednostrane poteze.

Božinović je napomenuo da će Hrvatska znati da nađe odgovor krene li druga strana sa povlačenjem jednostranih poteza, prenose mediji.

“Mi smo na poziciji da nećemo i ne povlačimo nikakve jednostrane poteze, a ako druga strana bude stvarno krenula sa povlačenjem nekih jednostranih poteza, hrvatske institucije će za to naći odgovor”, poručio je Božinović, odgovarajući na pitanje kako hrvatski MUP planira da reaguje na kazne koje Slovenija najavljuje za hrvatske ribare u Piranskom zalivu.

Slovenija je 30. decembra počela da primjenjuje arbitražnu odluku o granici sa Hrvatskom u Piranskom zalivu i tog dana se tamo pojavio slovenački patrolni brod na kome se prvi put nalazio i inspektor.

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio je 29. juna da oko tri četvrtine Piranskog zaliva pripada Sloveniji i da ta zemlja dobija koridor do međunarodnih voda.

Vlasti Slovenije odlučile da sprovode arbitražnu odluku nakon isteka šestomjesečnog roka za njenu pripremu i budući da je u slovenačkom parlamentu usvojen set “zakona za sprovođenje”.

Hrvatska, koja je prije saopštavanja odluke izašla iz postupka arbitraže, i dalje ne priznaje odluku suda, za koju smatra da je postupkom slovenačkih predstavnika korumpirana.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone