Borba za milijarde: Ko će naslijediti Rokfelerovo bogatstvo?

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 19:58, 20.03.2017

Prema zvaničnim podacima koje je objavio magazin “Forbs”, bogatstvo pokojnog Dejvida Rokfelera (101) iznosi blizu tri i po milijarde dolara.

Potomak najbogatije porodice u istoriji SAD iza sebe je ostavio šestoro djece, ali pitanje je ko će naslijediti njegovo bogatstvo, s obzirom da su se nedavno u američkim medijima pojavile informacije da će Rokfeler veliki dio svog bogatstva ostaviti univerzitetu Harvard.

Kako je pisao “Biznis insajder”, Rokfeler, koji je bio posljednji živi unuk legendarnog naftnog mogula Džona D. Rokfelera, tokom života imao je tendenciju da donira enormne sume novca u dobrotvorne svrhe. Zabilježeno je da su njegove donacije za života premašile nekoliko milijardi dolara.

Što se tiče raspojele njegovog novca, “Biznis insajder” navodi da će univerzitet Harvard dobiti najmanje 100 miliona dolara, dok će ostatak biti podijeljen u manje donacije i raspoređen u porodične fondove, najvjerovatnije za svakog od njegovo šestoro djece.

rokfeler

Naslijeđe najbogatijeg čovjeka na svijetu

Naslijeđe Rokfelerovih počelo je sa jednim mladim bibliotekarom u Klivlendu, kome je te davne 1855. godine cilj bio da zaradi 100.000 dolara i živi 100 godina, piše “Forbs”. Njegov “trening” za velika dostignuća uključivao je desetodnevni kurs iz računovodstva. Taj čovjek bio je Džon D. Rokfeler, deda preminulog Dejvida Rokfelera.

Džon Rokfeler postao je prvi svjetski milijarder 1916. godine, kada je posjedovanje tolike količine novca bilo nezamislivo. kada je preminuo 1937. godine, njegovo bogatstvo iznosilo je čak 1.5% ukupne američke ekonomije! Kada bi se njegovo bogatstvo prevelo u današnje norme, iznosilo bi oko 340 milijardi dolari, što je četiri puta više nego što sada posjeduje najbogatiji čovjek svijeta Bil Gejts.

Dinastija Rokfelerovih je tajnovita koliko i uticajna, a većina članova porodice se drži dalje od reflektora javnosti, piše “Forbs”. Najveće političko ime porodice bio je Nelson Rokfeler, koji je služio kao potpredsjednik Amerike u mandatu Džeralda Forda. Drugi Dejvidov brat, Vintrop Rokfeler bio je republikanski guverner Arkanzasa.

(Blic)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone