Borba sa hladnoćom u Zvorniku, zima odnijela prvu žrtvu

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 20:08, 11.01.2017

Samo da prođe ova ljuta zima, kaže Zvorničanka Nada Ševerdija, dok nas dočekuje u trošnoj zgradi u kojoj godinama živi. Sa debelim minusom jedva izlazi na kraj. Više se, kaže, smrzava nego što se ogrije.

Najveći problem joj je krov koji prokišnjava, ali i to što je prepuštena sama sebi. Niti joj ko dolazi, niti je pita za zdravlje.

“I sve me snašlo, i bolest i neimaština. Kako ću, grijem se na ovo, a kako ću platiti nemam ni para. Mala mi penzija dok sve poplaćam šta mi ostane? Ništa. Uhvatila me neka zima i ovo malo grije, pa se pokrijem, pa eto, kobajagi popusti”, pripovijeda Nada Ševerdija.

U Civilnoj zaštiti Zvornik kažu da su uvijek spremni da reaguju. Tvrde da su na vrijeme tražili spisak najugroženijih.

“Dom zdravlja nam je dostavio teže bolesnike i bolesnike koji su nepokretni po MZ. Na žalost, napomenuo bih da od svih ovih službi, Centar za socijalni rad ove godine nije dostavio podatke o socijalno ugroženom stanovništu, tako da očekujemo da će to vrlo brzo uraditi”, kazao je Rajko Jurošević, Civilna zaštita.

Dok u civilnoj zaštiti čekaju na spisak, Centru za socijalni rad se, izgleda, ne žuri.

U Centru za socijalni rad nisu željeli davati izjave. Kako su nam rekli, spisak socijalno ugroženih se nije mijenjao tako da nisu smatrali da je potrebno dostavljati novi.

Zato minus nije čekao i već je odnio prvu žrtvu. Beživotno tijelo četrdesetčetvorogodišnjeg beskućnika Miodraga Pantića pronađeno je prije nekoliko dana, a u zvorničkoj policiji kažu da je uzrok smrti bilo smrzavanje. Iz Gradske uprave poručuju da problem beskućnika rješavaju u hodu, jer za njihov trajni smještaj nema para.

“Lica koja su u stanju socijalne potrebe, a da nemaju neki stalni smještaj mogu da se jave u Centru za socijalni rad tako da bi mi istoga dana riješili njihov smještaj sa obezbijeđenim spavanjem i sa obezbijeđena dva topla obroka”, izjavio je Milan Cvjetinović, načelnik Odjeljenja za privredne i društvene djelatnosti.

Na području Zvornika trenutno živi troje beskućnika, dok kompletnih podataka o ugroženima nema. Nadležni apeluju da im građani pomognu i, ukoliko znaju da je nekome potrebna pomoć, to odmah jave gradskim službama.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone