Bogdanić nakon odluke suda: Dogovorio sam se sa Stanetićem!

20:39, 13.12.2017.
Thumbnail

Vlada Srpske je nezakonito smijenila bivšeg direktora Univerziteskog Kliničkog centra Mirka Stanetića i sada mora da donese drugo rješenje i plati troškove spora.

Tako je presudio banjalučki Okružni sud i dao Vladi rok od 30 dana da promijeni odluku. Stanetić presudu ne želi da komentariše, pa ni da odgovori ni da li je odustao od tražene razlike između sadašnje ljekarske i plate koju bi primao do kraja direktorskog mandata.

Zato ministar zdravlja uvjerava da je sve već riješeno.

"Štete neće biti jer smo u međuvremenu gospodin Stanetić i ja razgovarali i neće biti štete ni po zdravstvenu ustanovu, ni UKC, ni po budžet Vlade RS Srpske", kaže Dragan Bogdanić ministar zdravlja i socijalne zaštite.

Ako se i izbjegne odšteta Stanetiću, troškovi sudskog spora od 1.077 maraka sigurno neće. Ko će da odgovara za nezakonite smjene direktora, Bogdanić ne spominje. Takav scenario viđen je i prije Stanetića. Milutin Pejić i Pošte Srpske, Veseljko Elez i Civilna zaštita, samo su poslednji od slučajeva zbog kojih je država sama sebi nanijela štetu koja se u dosta slučajeva mogla izbeći, kažu advokati.

Smjene su, dodaju, često opravdane, ali zbog nedostatka pravnih stručnjaka u Vladi, sudovi nemaju drugu opciju nego da presude u korist tužilaca.

"Neki direktor ili rukovodilac, povrijedi neke materijalne propise, učini možda čak i krivično djelo ili napravi neki disciplinski prekršaj, međutim zbog same procedure, zbog pogrešnog vođenja disciplinskog postupka ili prilikom donošenja odluke, napravi se greška, povrijedi se sam proces, ili se povrijedi neki od zakona i sud zbog procesnih razloga poništava tu odluku i naravno sve to pada na teret građana i budžeta", navodi Milan Petković, advokat.

Izmjene zakona prema kojima bi se na drugačiji način regulisalo pravo Vlade da imenuje i razrješava direktore javnih preduzeća bi, kaže Petković, mogle da riješe problem.

Do tada slučajevi samo mogu da se gomilaju, a Vlada će, ako nastavi dosadašnju praksu, nezakonitim smjenama samo i dalje da krši Zakon koji je sama predložila. U tom slučaju štetu, koja se već mjeri i milionima maraka, će opet da plaćaju građani.