Blokada internet stranica i društvenih mreža zaposlenim u institucijama BiH

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 20:30, 15.05.2017

Zbog opasnog virusa i  bh. institucije su na nogama. Preduzmaju sve bezbjednostne mjere kako bi zaštitili zvanične mejlove zajedničkih institucija.

Savjet ministara  zbog hakera  uveo je restiktivne mjere korišćenja internet za sve zaposlene.

“Restrikcije pristupa putem servera Savjeta ministara neophodne su zbog zaštite resursa i ugleda institucija BiH. Zaposlenima u institucijama BiH blokiran je pristup pojedinim internet stranicama, uključujući i neke društvene mreže“, objašnjavaju u Savjetu ministara.

Prvi bezbjednjak Bosne i Hercegovine priznaje da je BiH kasno krenula sa projektom zaštite. Nada se Dragan Mektić da štete koje hakeri nanose javnim institucijama širom svijeta, neće zadesiti BiH. Bar ne, dok cijeli sistem odbrane ne bude u funkciji.

“ Evo sad završavamo taj posao pomoću kojeg ćemo se na neki način braniti i moći dati odbijati  te napada,“ kaže Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

U BiH za sada nije prijavljen ni jedan slučaj napada. Entiteski nivoi imaju svoja tijela koja se brinu o informacionoj bezbjednosti.  CERT RS, prvi je poslao upozorenje svojim građanaima. Na svom zvaničnom sajtu postoje i uputstva kako da se zaštitite od napada. Tvrde da su najranjiviji zastarjeli program za koje je Microsoft prestao da izdaje redovna ažuriranja.

” Ransorware je jedan od najopasnijih virusa i oblika virusa koji se danas mogu pojaviti. On ima mogućnosti da jednom zaraženi računar, fajl sistem ili datoteku na tom fajl sistemu učine nečitljivim. Taj napad ima i svoje posljedice, onaj koji je inicirao zahtjeva od korisnika da mu se uplate određena novčana sredstva“, kazao je Srđan Rajčević, direktor CERT-a RS.

Upravo i jeste zamka u tome da se iznudi novac za kod koji bi otključao zaraženi kompijuter. Iz CERT-a RS preporučuju da se ta otkupnina ne plaća, pošto niko ne garantuje da će blokirani podaci biti uredno vraćeni. Hakerski napadai pogodili su preko 200 hiljada korisnika u više od 150 zemalja, a najčešće su mete velike korporacije.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone