Bileća – sastanak bivših pitomaca

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 21:22, 17.06.2017

Prošle su decenije, ponovo marširaju kroz bilećku kasarnu, ponovo u stroju stoje mirno i pažljivo slušaju naređenja. Bileću su danas preplavila sjećanja i uspomene.

Bivši pitomci Škole rezervnih oficira vojni rok ne mogu da zaborave. Vukašin je bio 14. klasa i vojskovao davne ’62. Kaže – kao da je juče bilo.

“Dolazak u Bileću sa koferom drvenim i ručkom metalnom koja se usjecala u prste”, sjeća se Vukašin Skoko.

U kasarnu “Bilećki borci” sjatili su se pitomci iz cijele bivše države, a zavijorila se i zastava sa petokrakom. Pogledi šaraju, po pisti, objektima, stazama, poligonima. I s kim god smo razgovarali rekao nam je isto – nikad nećemo zaboraviti hercegovačku varošicu.

“Mi uvijek rado dolazimo u Bileću jer imamo lijepe uspomene na one godine kada smo bili tu. Ja sam 47. klasa to je bilo 1974. godine”, rekaonje Toni Lusković iz Slovenije.

“To je neopisivo divan osjećaj”, rekao je Mitre Sokolovski iz Makedonije.

“Teška obuka i dobro drugarstvo, prijateljice i sve sve to je bila moja mladost”, rekla je Vilma Lišnik iz Slovenije.

“Sjećam se svega. Bilećanke djevojke, pa samo smo ih gledali, drugo nije bilo nikakve šanse”, rekao je Zoran Račić iz Slovenije.

Bileća je nekada živjela od kasarne i vojske. Dolazak ŠROP-ovaca budi sjećanja na bolja vremena, kaže načelnik. Svi se trude da goste dočekaju kako dolikuje.

“Dokazali smo da je Bileća pravi domaćin i da Bileća ima nešto što nemaju drugi, a to je zdrava hrana i najtvrđi kamen”, rekao je načelnik Opštine Bileća Miljan Aleksić.

U to su se uvjerili i pitomci. Na poligonima su svojevremeno sigurno osjetili koliko je tvrd bilećki kamen, a danas su probali i bilećke specijalitete. Posebno cicvaru, koja se naveliko kuvala u gradu u čast nekoliko stotina gostiju koji su preplavili varošicu.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone