Bijeli luk donio nova radna mjesta u Ljubinju nakon deset godina

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 19:53, 21.09.2017

Postoji 200 vrsta bijelog luka, a hercegovački je među pet najboljih u svijetu. Zato je danas u Ljubinju otvorena jedinstvena fabrika upravo za preradu saransaka ili česna.

Od ove ljekovite biljke može se napraviti svašta, iz Ljubinja na tržište za sada ide 10 proizvoda. Godišnje će se prerađivati preko 1000 tona bijelog luka.

bijeli luk

“Očigledno da u ovom trenutku ne postoji ta količina bijelog luka. Meni se javljaju zainteresovane opštine sa Kosova, Vojvodine iz Bosne koji su zainteresovani za proizvodnju bijelog luka. Prema tome bijeli luk može da bude kultura ovoga područja”, rekao je Milan Pešut, vlasnik fabrike.

Zato se u Ljubinju, ali i u cijeloj Hercegovini bijeli luk sve više sadi. Pešut obećava saradnju sa velikim brojem kooperanata. U fabrici je već zaposleno petnestak radnika, a trebaće ih još.

proizvodi

Vanja iz Beograda udala se u Ljubinje, posao u ovoj varošici nije očekivala.

“U Ljubinju je generalno teško dobiti posao tako da sam mislila da će biti dosta veći izazov. Međutim ukazala mi se ova prilika. Posao je izazovan i dinamičan što mi izuzetno odgovara. Tako, sve u svemu ovdje je bolje nego što sam očekivala”, ispričala je Vanja Milošević Đogo,tehnolog.

Poslije jedne decenije ovo su prva radna mjesta u Ljubinju. Načelnik opštine i predstavnici republičke vlasti obećavaju još.

proizvodi1

“Otvaranje svih novih pogona i otvaranje novih radnih mjesta za ovako malo mjesto je od velikog značaja. Pogotovo što ova fabrika u budućnosti ima perspektivu”, kaže Darko Krunić, načelnik opštine Ljubinje.

“Mi kao ministarstvo ćemo raditi na tome da od naredne godine posluje subvencija za izrazito nerazvijene opštine, koje će sufinasirati njihovo učešće u projektima”, izjavila je Lejla Rešić,ministar uprave i lokalne samouprave RS.
Ova mala hercegovačka opština danas je proslavila svoju krsnu slavu. U Ljubinje su pristigli brojni gosti, a najviše političari i predstavnici komšijskih opština. Svi zajedno su se složili da je od danas umjesto duvana, bijeli luk zaštitni znak ove varošice.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone