Bh. Predsjedništvo trostruko plaćenije od Vučića

20:26, 24.02.2018.
Thumbnail

Najbolju platu u regionu mjesečno zaradjuje predsjednik Slovenije Borut Pahor. U njegovom imovinskom kartonu, dostavljenom Izbornoj komisiji, piše da su mu mjesečna primanja veća od 3.300 evra.

U klubu iznad tri hiljade mjesečno su i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i članovi predsjedništva BiH, koji u prosjeku zaradjuju oko 3.100 evra.

Čak trostruko manje od Čovića, Izetbegovića i Ivanića, ako je vjerovati dostupnim podacima zarađuje predsjednik Srbije. Aleksandar Vučić mjesečno prima nešto više od hiljadu evra, i zbog toga je nalošije plaćeni predsjednik u regionu.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović mjesečno zaradi oko 2.400, a Hašim Tači 2.873 evra. Manje od dvije hiljade dobijaju i Đorđe Ivanaov i Ilir Mehta iz Albanije.

vlcsnap-2018-02-24-20h24m50s269

BiH je, uz Kosovo, ipak apsolutni rekorder Balkana kada se predsjednička primanja uporede sa prosječnom platom u državi. Tročlano predsjedništvo prima sedam puta veću platu od prosječne, dok lideri u Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji imaju trostruko veća primanja od državnog prosjeka.

Prema posljednjim statističkim podacima, najvišu prosječnu platu imaju Slovenci i Hrvati, a najniža je u Makedoniji i BiH.