Beograd: Podiže se spomenik majoru Milanu Tepiću

18:11, 03.03.2017.
Thumbnail

Vlada Srbije odlučila je danas da narodnom heroju, majoru JNA Milanu Tepiću bude podignut spomenik u Beogradu, u opštini Savski venac.

Spomenik će biti podignut na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije povodom obilježavanja 26 godina od pogibije majora Tepića, imajući u vidu njegov neustrašivi podvig kada je tokom rata u Hrvatskoj digao u vazduh vojno skladište i žrtvovao vlastiti život da oružje ne bi dospjelo u ruke neprijatelju.

Sredstva za izgradnju i postavljanje spomenika obezbijedilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Ministarstvo će sprovesti odgovarajući postupak javne nabavke idejnog rješenja, odnosno usluge izrade predmetne skulpture, u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Datum pogibije majora Tepića od ove godine uvršten je u kalendar Državnog programa obilježavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije i obilježavaće se svakog 29. septembra kod spomenika Milanu Tepiću.

Milan Tepić rođen je 1957. godine u mjestu Komlenac, kod Kozarske Dubice.

On je 29. septembra 1991. godine poginuo u Bedeniku kod Nove Rače, ne želeći da neprijatelju prepusti oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Major Milan Tepić digao je u vazduh vojno skladište i sebe, a ovo djelo su mnogi uporedili sa sličnim potezom resavskog vojvode Stevana Sinđelića tokom Bitke na Čegru kod Niša 1809. godine.

Predsjedništvo SFR Jugoslavije je 19. novembra 1991. godine Ordenom narodnog heroja Jugoslavije posthumno odlikovalo majora Milana Tepića za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru i proglasilo ga narodnim herojem Jugoslavije.

(Srna)