Belgija javila Francuskoj da “problem” stiže, objavljen snimak napada

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 10:04, 21.04.2017

Francuske obavještajne službe su još jednom zakazale i dozvolile da se dogodi teroristički napad, ovoga puta u samom centru Pariza.

Za razliku od prethodnih napada sa potpisom Islamske države, ovaj je bio usmjeren na policajce – jedan je stradao, dvojica su teško ranjena.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak napada u poznatoj aveniji Šanzelizeu.

Belgijske službe su tokom četvrtka proslijedile svojim kolegama informaciju o tome da je Jusuf el Osri krenuo iz Belgije u Pariz.

“Problem – El Osri Jusuf (17/6/1981) – na putu ka Parizu. Drage kolege, policija u Antverpenu ima informacije o jednoj osobi koja ima dosije u našoj službi. Ta osoba je kupila kartu u Taliju i u šest sati je napustila Belgiju. Šaljemo vam i fotografiju. Pozdrav”, navodi se u poruci.

Neposredno po objavljivanju da se na Jelisejskim poljima, na putu ka čuvenoj Trijumfalnoj kapiji, u bulevaru koji je jedan od najprometnijih na svijetu, dogodio napad na policijski kombi, mediji su prenijeli da je napad “počinila osoba o kojoj postoje obavještajni podaci”.

Kompetnu konfuziju u citav događaj unjela je informacija da policija nije sigurna da li je samo jedan napadač učestvovao u pucnjavi.

Identitet osobe koju su policajci uspjeli da ubiju nije bio objavljen, ali se pojavila fotografija belgijskog državljanina, uz nepotvrđene informacije da se radi o pomagaču ubijenog napadača i da je u toku potraga za njim.

Sve dileme je rješio “entitet” koji je izgleda jedini znao šta će se dogoditi i šta se dogodilo – medijska mreža Amak koja je bliska Islamskoj državi.

U saopštenju je navedeno da je “Abu Jusef, vojnik Islamske države, izvršio napad u Parizu”, kao da su izvori informacije “bezbjednosne službe”.

Neimenovani izvor je prethodno rekao za CNN da je “napadač bio poznat francuskim bezbjednosnim službama koje se bave islamističkim aktivnostima”.

“On je bio predmet obrade francuske bezbjednosne službe DGSI. Francuski istražitelji sada vjeruju da je ovo bio teroristički napad. Vjeruju da se radi o jednom napadaču i da je opasnost gotova”, prenio je CNN.

El Osri je ovim napadom nastavio crnu seriju koju imaju belgijski državljani u Francuskoj i postoji velika verovjatnoća da je blizak “srcu Islamske države u srcu Evropske unije” – kvartu Molenbek u Briselu, odakle je većina terorista koji su usmrtili stotine ljudi u Francuskoj u posljednjih nekoliko godina.

Muškarac koji je osumnjičen da je umiješan u sinoćni oružani napad u Parizu predao se policiji u belgijskom gradu Antverpenu, javila je danas agencija Belga.Portparol francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Pjer-Anri Brand rekao je ranije da su drugu osumnjičenu osobu identifikovale belgijske vlasti i da su o tome obavijestile francuske kolege.

Muškarac koji je u aveniji Šanzelize pucao na policajce i ubio jednog pripadnika snaga reda i sam je ubijen tokom obračuna. NJegov identitet još nije objavljen.

Izvor iz francuskog pravosuđa rekao je da je policija privela tri člana porodice napadača.

Za tri dana u Francuskoj se održavaju predsjednički izbori – u vanrednom stanju kome se ne nazire kraj.

(B92/Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone