Belezi velikih zločina - otvorena izložba o stradanju srpskog naroda

16:12, 25.09.2017.
Thumbnail

U Kulturnom centru "Banski dvor" u Banjaluci otvorena je izložba umjetničkih slika i vajarskih radova "Belezi velikih zločina", autora Veljka Đurića Mišina, koja govori o stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

Ćurić, koji je i direktor Muzeja žrtava genocida iz Beograda, rekao je da je na izložbi predstavljeno 15 djela sa motivima koji upozoravaju i podsjećaju na grupna stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu.

Neki od autora izloženih djela su Milić Stanković, poznatiji kao Milić od Mačve, Milenko Mihajlović, Zoran Turkan, Vesna Tatar, Jovan Soldatović i drugi.

"Oslikani događaji svjedoče o velikim stradanjima Srba u logorima i stratištima. Putem umjetničke vizije tih događaja želimo da podsjetimo narod na ove istorijske činjenice", rekao je Đurić novinarima nakon otvaranja izložbe.

On je istakao da su djela istovremeno i vrsta odgovora na reviziju istorije, koja dolazi kao zahtjev sa Zapada i predstavlja, kako je rekao, jedan od uslova za ulazak u EU.

Бањалука - отворена изложба "Белези великих злочина" 1

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić rekao je da su djela dio fundusa Muzeja žrtava genocida, čija je misija da radi na istraživanju stradanja Srba u 20. vijeku.

"Slike su rađene po narudžbi i na jednom mjestu okupljaju istorijske činjenice. Osim o stradanju Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, one svjedoče i o stradanju srpskog naroda u Srbiji. Naknadno je stavljena i slika koja prikazuje egzodus Srba iz Republike Srpske Krajine", rekao je Stojnić.

On je naveo da je izložba nastavak saradnje između Arhiva Srpske i Muzeja žrtava genocida, te da je najznačajnije djelo "Jasenovac" autora Milića od Mačve.

Otvaranju izložbe, koju će posjetioci moći da pogledaju u narednih 15 dana, prisustvovali su i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, te predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić.

(Srna)