Beba od osam mjeseci teška kao četvorodišnjaci, ljekari u šoku

13:56, 26.04.2017.
Thumbnail

Najteža beba na svijetu je osmomjesečna djevojčica Čahat Kumar iz Pendžaba u Indiji. Djevojčica je teška 17 kilograma, što je nekoliko puta više od njenih vršnjaka, odnosno njena kilaža je kao kod prosječnih četvorogodišnjaka.

Doktori su zbunjeni zbog njene prekomjerne težine, ali i njenog stalnog rasta. Ne znaju koji je uzrok izraženog apetita kod djevojčice. Roditelji ove djevojčice kažu da ona mora da jede stalno, a ako joj ne daju da jede ona počinje da plače bez prestanka.

Njena majka Rina objašnjava da su prije Čahat, imali sina koji je umro.

"Zabrinuta sam za njeno zdravlje", priča Rina i dodaje da Čahat jede četiri puta više hrane nego djeca njenog uzrasta.

Čahat Kumar rodila se s prosječnom težinom, ali u dobi od četiri mjeseca počela se naglo debljati. Njeni roditelji žele da, bez obzira na težinu, ima normalno djetinjstvo i da se igra s drugom djecom.

Porodična doktor je siguran da rast i debljanje kod djevojčice Čahat mora da se riješi.

"Ovo je prvi slučaj koji sam vidio u svom životu, gdje težina djeteta tolika, a prošlo je samo četiri do pet mjeseci nakon rođenja", rekao je zabrinuti doktor Vasudev Šarma. On je pojasnio da nije moguće utvrditi uzrok prekomjernog apetita i debljanja, jer je previše masti u tijelu i ne može se adekvatno obaviti test krvi.

"Mi smo to pokušali mnogo puta. Njena koža je tako teška i još nemamo dijagnozu za njeno stanje", rekao je doktor.

Doktor Šarma je preporučio porodici da posjeti specijalistu u državnoj bolnici u Amritsaru, ali ove porodice nema finansijske mogućnosti za to.

(Nezavisne novine)