Banjaluka: Ubjedljiva pobjeda SNSD-a na izborma za savjete mjesnih zajednica

19:50, 19.03.2017.
Thumbnail

Od 170 biračkih mjesta, SNSD je pobijedio u 154. Ujedinjena Srpska ima najviše glasova na četiri biračka mjesta. Tako se završio izborni dan u najvećem gradu Srpske.

Ipak, počeo je dosta tiše. Hodnici u školama u kojima se glasalo za članove savjeta mjesnih zajednica bili su pusti. Na birališta su izašli rijetki Banjalučani. Da zaokruže nekoliko, uglavnom već poznatih imena, mnogi su došli po stranačkoj dužnosti. Neki iz dosade, a drugi, u šali kažu, po strogom nalogu supružnika.

Izlaznost, kažu u banjalučkoj izbornoj komisiji, bila je očekivano niska. Kao i do sada, zakazali su Banjalučani u gradskim naseljima, dok su u prigradskim bili dosta aktivniji.

"Mjesna zajednica Dragočaj vodi, kao sa najvećim procentom od 13,48 izlaznosti, u 13 sati", kaže Nada Batinar, predsjednik izborne komisije Banja Luka

Iako građani mjesne izbore ne shvataju suviše ozbiljno, stranke su se i ovaj put aktivirale. Pobjedu SNSD-a, šef banjalučkog ogranka te stranke, Igor Radojičić, objašnjava pažljivom pripremom i napornim terenskim radom. Na kraju krajeva, poručuje, predstavljaju test i svojevrsno ispipavanje pulsa građana pred opšte izbore naredne godine.

"Za nas je to veoma važno, jer već dva mjeseca radimo kao da su lokalni izbori, sa svim formiranim štabovima. SNSD ima 408 kandidata od ukupno hiljadu i nešto", rekao je Igor Radojičić, predsjednik GO SNSD Banja Luka

Mjesni izbori važni su bili i za PDP-ovce, pa su birače sms porukama ohrabrivali da glasaju za njihove kandidate.

Neki su čak dijelili listiće sa imenima i uputstvima za glasanje.

Pored SNSD-a, najviše kandidata imala je i Ujedinjena Srpska. Banjalučki SDS-u ovaj put je popustio. Trenutno se bave zbijanjem sopstvenih redova. Stranci se pridružio i bivši ministar unutrašnjih poslova, i dojučerašnji radikal, Darko Matijašević. Šuška se da je u SDS prešao baš da bi preuzeo banjalučki odbor te stranke, i popravio sliku sa prethodnih lokalnih izbora.