Banjaluka se oprostila od Azre Ikalović

20:22, 14.12.2017.
Thumbnail

Bila je borac i nikada nije odustajala- kroz suze pričaju prijatelji i rodbina Azre Ikalović. U punoj vijećnici Banskog dvora, danas su joj odali počast.

U moru onih koji su prisustvovali komemoraciji i Azrine iskrice, koje, baš kao što je i ona, vode dugu i tešku borbu sa karcinomom. Prije Azre su, kažu, bile same, a ona im je ulila snagu.

"Hrabrila me, svaki dan mi je dolazila u bolnicu i hrabrila me sa tim svojim riječima da se ona borila 20 godina, da ja nastavim tim njenim putem i da se borim kao i ona što se borila. Za Azru, nema riječi kojima bi mogla da se opiše. Bila je žena kakve nema danas na ovom prostoru", kaže Stanislava.

Ženama iz udruženja koje je osnovala, bila je tračak nade, porodici oslonac, a neznancima uzor. Posljednji gram snage bi, kažu oni koji su je poznavali, dala za pomoć oboljelima. Novac je, pričaju, prikupljala od kuće do kuće, na seminarima i konferencijama. Bila je poznata i po borbi za ljudska prava, a od svojih ideala, pričaju Azrini prijatelji, nije odustajala ni kada joj je bilo najteže.

"Azra je bila veliki čovjek. Nas dvije se znamo dugo godina, iz vremena ženskog aktivizma, iz vremena borbe za ljudska prava, za ženska ljudska prava, za prava građanina i čovjeka. Bila je veliki borac i bila je veliki čovjek", rekla je Branka Kolar - Mijatović.

Azra Ikalović bila je osnivač i predsjednik Saveza žena oboljelih od karcinoma dojke. Tešku borbu sa rakom vodila je punih dvadeset godina. Preminula je prije dva dana, a sahranjena je danas, na banjalučkom Novom groblju.