Banjaluka: Radnici Željeznica blokirali prugu FOTO

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 15:33, 20.03.2017

Oko 200 radnika “Željeznica Republike Srpske” blokiralo je danas prugu ne dozvoljavajući prolazak vozova na ulazu u Željezničku stanicu Banjaluka, solidarišući se tako sa radnicima ovog preduzeća koji su nedavno stupili u štrajk glađu.

zeljeznicari blokirali prugu (1)

Potpredsjednik Samostalnog sindikata saobraćajne i transportne djelatnosti Banjaluka Boris Šukalo izjavio je da štrajkači ne prihvataju uslove koje im je ponudila Uprava Željeznica kako bi se razišli kućama.

“Od pet naših zahtjeva ni na jedan nisu dali kompletan odgovor. Nude da nam isplate po dva topla obroka i prevoz, što ukupno iznosi 370 KM, ali to je za nas neprihvatljivo”, rekao je Šukalo.

zeljeznicari blokirali prugu (3)

On je rekao da još traju pregovori Uprave “Željeznica Republike Srpske” sa resornim ministarstvom u Vladi Republike Srpske u vezi sa zahtjevom radnika.

Radnici “Željeznica Republike Srpske” krajem prošle sedmice su organizovali protestnu šetnju od Trga Krajine do parka Mladen Stojanović, tražeći obustavu primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštivanje sudskih izvršnih presuda, pokretanje odgovornosti i smjenu Uprave.

zeljeznicari blokirali prugu (4)

Nakon ove protestne šetnje dio radnika odlučio je da stupi u štrajk glađu u Željezničkoj stanici Banjaluka.

zeljeznicari blokirali prugu (5)

Savanović: Radnicima Željeznica dva topla obroka i dva prevoza

Generalni direktor “Željeznica Republike Srpske” Dragan Savanović rekao je Srni da će u toku ove sedmice, a možda i sutra, biti izmirene obaveze prema radnicima koje se odnose dva topla obroka i dva prevoza, a da februarsku platu radnici mogu očekivati iduće sedmice.

dragan savanovic atv

Savanović je apelovao da se radnici vrate na radna mjesta, te da dodatno ne urušavaju preduzeće.

“U pregovorima sa Vladom i Svjetskom bankom trudimo se da obezbijedimo povoljan kredit kako bismo sve obaveze mogli izmiriti u toku ove godine i po osnovu dugovanja i presuda. Siguran sam da ćemo ispuniti sve obaveze prema radnicima do kraja godine na osnovu ovog kredita”, istakao je Savanović.

On je dodao da se radi na tome da ovo preduzeće opstane, da živi i da nakon rekonstrukcije bude održivo.

“Sve ovo do sada je dovelo da trenutnog stanja. Ne možemo imati previše zaposlenih i prevelike troškove po drugim osnovama. Moramo se ponašati u skladu sa potrebama privrede”, smatra Savanović.

On je ocijenio da bi se prihod ovog preduzeća možda mogao povećati za jedan do dva odsto s obzirom na robu koja bi se mogla prevoziti “Željeznicama”, a ne voze se trenutno, ali da su gubici prouzrokovani neusklađenošću prihoda i rashoda, dok su najveći troškovi za radnu snagu.

Savanović je rekao da se zato i radi na tome da se sve obaveze prema radnicima restrukturišu, da se isplate obaveze prema radnicima u toku godine, da bi se u narednoj godini krenulo sa racionalnijim ponašanjem, racionalnijim brojem radnika i većim učinkom.

“Obaviješten sam da se danas u znak podrške štrajkačima glađu koji pojedinačno štrajkuju u Doboju i Banjaluci, na željezničkoj stanici u Banjaluci okupilo više od 150 radnika ‘Željeznica’, ali i sa zahtjevima da se isplati februarska plata, te da se izmire obaveze koje su se do sada nakupile”, pojasnio je Savanović.

On je napomenuo da će uraditi sve što je u njegovoj moći, te da nikada nije došlo do obustavlja ili namjernog neplaćanja obaveza, ali da nema dovoljno prihoda u odnosu na prihode radne snage i održavanja procesa rada.

“Na današnjim sastancima u Vladi obećena su nam redovna izmirivanja grantova u ovoj godini. Naše je da se potrudimo da obaveze i potraživanja od kupaca naplatimo u najvećoj mjeri, iako mi imamo izuzetno dobru naplativost, ali imamo i smanjen priliv sredstava po osnovu prevoza jer u januaru nije radio jedan rudnik, a imamo i zabranu ekološkog inspektora u Banjaluci da tovarimo boksit što nam značajno umanjuje prihode”, dodao je Savanović.

Prema njegovim riječima, to je za prošlu godinu više od šest i po miliona KM prihoda manje od planiranog.

Više od 150 radnika “Željeznica”, skupom u Banjaluci, iskazalo je podršku za 28 kolega koji su stupili u štrajk glađu, sa zahtjevom da im u toku dana bude isplaćena februarska plata sa svim materijalnim troškovima i januarski topli obrok i naknade za prevoz.

Kasipović obećao isplatu naknada radnicima ŽRS

 

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas u Banjaluci da je Vlada Srpske posvećena rješavanju pitanja restrukturisanja “Železnica Republike Srpske” i da bi ove sedmice trebalo da budu isplaćene naknade za topli obrok i prevoz.kasipovic 3 atv

– Vlada Republike Srpske je jutros, ali će i u toku dana razmatrati na koji način će biti rješavano pitanje restrukturisanja `Železnica Republike Srpske`. Dramatično je što bilo ko ugrožava zdravlje štrajkujući glađu – rekao je Kasipović novinarima.

On je pozvao da radnici “Železnica Republike Srpske” razgovaraju sa Vladom i da se zajednički traže rešenja, koja su na tragu predloga Svetske banke.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone