Banjaluka: Prisvojio novac koji je uzeo za registraciju vozila

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 12:46, 17.02.2017

Okružnom tužilaštvu u Banjaluci biće dostavljen izvještaj protiv Banjalučanina Z.P. /27/ zbog sumnje da je, kao savjetnik za osiguranje u jednom banjalučkom preduzeću, vršio malverzacije prilikom registracije vozila, čime je stekao protivpravnu imovinsku korist od ukupno 64.385 KM.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Centra javne bezbjednosti Banjaluka Darko Novković rekao je danas na konferenciji za novinare da su u okviru akcije “Uplatnica 1”, u periodu od 1. oktobra 2013. do 1. oktobra 2015. godine, provjerena 452 zahtjeva za produženje registracije vozila u Banjaluci i utvrđeno da u 213 zahtjeva nema evidentiranih uplata.

Osumnjičeni Z.P. je iskoristio povjerena ovlašćenja da prodajom polise osiguranja klijentima završi kompletan postupak registracije vozila za šta je uzimao novac za uplatu svih javnih prihoda, ali nije vršio uplatu, već je novac zadržavao za sebe.

Z.P. je uplatnice ovjeravao falsifikovanim pečatima, nakon čega je kompletnu dokumentaciju za registraciju vozila predavao opunomoćenom radniku agencije za posredovanje, koji je dalje vršio registraciju u CJB Banjaluka, te na ovaj način stekao protivpravnu imovinsku korist od ukupno 64.385 KM.

U ovom slučaju saslušana su 74 svjedoka, oduzeta određena dokumentacija, a pripadnici CJB Banjaluka dostaviće nadležnom tužilaštvu dopunu izvještaja za još 198 zahtjeva za koje je utvrđeno da nema uplata.

Za još 312 zahtjeva za produženje registracije čeka se odgovor Poreske uprave Republike Srpske.

Z.P. je osumnjičen za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, falsifikovanje isprave i navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone