Banjaluka: Naredne godine tri nova kružna toka

16:56, 17.12.2017.
Thumbnail

Naredne godine planirana je gradnja tri nove kružne raskrsnice u gradu - na spoju ulica Vase Pelagića, Vladike Platona i Aleje Svetog Save, na spoju Gundulićeve ulice i Aleje Svetog Save, kao i kružna raskrsnica na spoju Ulice Isaije Mitrovića i Solunske ulice.

Kako kaže načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, kružne raskrsnice su važan faktor u povećanju protoka saobraćaja i dosadašnja iskustva su pokazala da ih je potrebno graditi na raskrsnicama gdje je to tehnički izvodljivo.

"Povećan broj automobila uzrokovao je gužve u saobraćaju i gradnja kružnih raskrsnica je jedno od najboljih rješenja da bi se ubrzao protok automobila na njima", kaže Sandić.

Raskrsnica Aleje Svetog Save i Gundulićeve ulice predstavlja važnu tačku na uličnoj mreži grada. S jedne strane nalazi se na poprečnoj vezi istočnog i zapadnog tranzita, a druge strane saobraćaj sa Starčevice preko Venecija mosta dolazi do ove raskrsnice i dalje ide prema centralnog gradskoj zoni. Analiza Odjeljenja za saobraćaj i puteve je pokazala da će rekonstrukcija ove klasične krstaste raskrsnice u kružnu raskrsnicu, doprinijeti boljem odvijanju saobraćaja koje će karakterisati smanjenje vrmenskih gubitaka i bolja protočnost saobraćaja.

Takođe, kao jedan od problema koji su identifikovani jesu postojeća autobuska stajališta u Gundulićevoj ulici, a koja se nalaze na samoj ulici. Projektom je predviđeno da se stajalište iz smjera Venecija mosta pomjeri iz Gundulićeve ulice u Aleju Svetog Save i to na način da će biti izgrađeno ugibalište, kao i za postojeće autobusko stajalište na strani kod hotela Krajina. Na ovaj način autobus koji prima i ispušta putnike i neće ometati saobraćajni tok, što se trenutno dešava.

Dalje, na istoj saobraćajnici, kod crkve Svete Trojice, odnosno na raskrsnici Aleje Svetog Save i Ulice Vase Pelagića, takođe će biti izgrađena kružna raskrsnica.

aleja raskrsnica

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve kažu da će trotoar lijeve strane Ulice Vase Pelagića biće proširen, a sa desne strane ukrštanja Ulice Vase Pelagića sa Alejom svetog Save će biti neophodno pomjeriti stubove ulične rasvjete i kontroler semafora sa njegovom infrastrukturom.

"Projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju ove dvije kružne raskrsnice je urađena i u toku je pribavljanje neophodnih saglasnosti koje prethode izdavanju građevinske dozvole, nakon čega bi se, prema našim procjenama, na proljeće započelo sa izvođenjem građevinskih radova, na obje lokacije", ističe Sandić.

Što se tiče kružne raskrsnice na spoju Ulice Isaije Mitrovića i Solunske ulice u toku je priprema tehničke dokumentacije tako da će naredne godine i ona biti izgrađena. U Odjeljenju naglašavaju da je riječ o veoma frekventnoj raskrsnici gdje su česti zastoji zbog gužvi, te bi novo rješenje sigurno bilo mnogo efikasnije od sadašnjeg.

"Sljedeće godine biće završena kružna raskrsnica na Rebrovcu, kao i spoj istočnog tranzita. Trebala bi početi i izgradnja novog Zelenog mosta. Takođe planiramo raditi tehničku dokumentaciju za završetak istočnog tranzita kod stadiona FK “Naprijed“, od Krfske do Ulice Gavrila Principa, čime bi dobili još jednu poprečnu vezu zapadnog i istočnog tranzita. Sve to značajno će doprinijeti boljem odvijanju saobraćaja u gradu", zaključio je Sandić.