Banjaluka i Mostar u trci za evropske prijestonice kulture

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 15:06, 13.10.2017

Koordinacija Evropskih prijestonica kulture pri Evropskoj komisiji danas je u Briselu objavila poziv za titulu Evropske prijestonice kulture za 2024. godinu, za koju su svoje kandidature već najavili Banjaluka i Mostar.

U saopštenju Koordinacionog odbora mreže “Kultura 2020” navodi se da nije isključena mogućnost da do 10. oktobra 2018. godine, kada je rok za predaju aplikacija, svoje kandidature objave i drugi gradovi iz BiH.

Kao mreža kulturnih institucija, nezavisnih kulturnih organizacija i kulturnih radnika u BiH, “Kultura 2020” prepoznala je važnost koji program Evropske prijestonice kulture može imati za razvoj kulturnog sektora u BiH.

Mreža “Kultura 2020” pozdravlja najavljene kandidature Mostara i Banjaluke kao nepobitan dokaz da pojedine gradske administracije u BiH počinju prepoznavati kulturu kao jedan od ključnih faktora društvenog razvoja i namjeravaju iskoristiti šansu koju pruža Eevropska prijestonica kulture.

Iz istog razloga, Mreža poziva i više nivoe vlasti da pruže stratešku podršku ovim kandidaturama, jer je Evropska prijestonica kulture projekat koji zahtijeva konsenzus svih političkih aktera u zemlji, kao i konkretnu finansijsku, logističku i političku podršku pripremi i realizaciji ovog projekta.

“Poziv prvenstveno upućujemo Ministarstvu civilnih poslova BiH zaduženom za međunarodnu kulturnu saradnju, ali smatramo da bi o ovom pitanju trebalo da se izjasne i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, i Ministarstvo kulture i sporta FBiH”, navodi se u saopštenju.

Iz Mreže “Kultura 2020” ističu da su svojim kandidaturama Banjaluka i Mostar napravili hrabar iskorak u povratku kulture u fokus lokalnih razvojnih politika, ističući da bez odgovarajuće podrške viših administrativno-političkih struktura taj iskorak neće biti dovoljan.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone