Banjalučani ugrađuju kalorimetre: Uloženih 600 KM brzo se isplati!

16:52, 20.03.2017.
Thumbnail

Od 20.000 potrošača, koliko ih koristi grijanje Toplane u Banjaluci, čak njih 5.000 ugradilo je kalorimetre. Iako ugradnja ovih uređaja košta oko 600 KM, to im se, kažu građani, brzo isplati.

Isključiti grijanje kada im ne treba i pritom uštedjeti novac, san je svakog potrošača, međutim, u priči o kalorimetrima, u plusu su jedno oni.

Toplani ovo ne ide u prilog, jer toplotna energija svakako dolazi do stanova, a naplata postaje manja.

"Prošlo ljeto smo ugradili kalorimetre i nismo se pokajali. Plaćali smo grijanje 70 KM, a sada mnogo manje. U januaru, za vrijeme praznika kada nismo bili puno u stanu, stigao nam je račun od 30 KM, što je velika ušteda", rekla je Slađana Petrović iz banjalučkog naselja Starčevica.

Za prednost kalorimetara znaju i studenti, koji dok traže stan, uz obavezan internet i kablovsku televiziju, gledaju da ima i ugrađen i ovaj uređaj.

"Ranije sam živio u stanu bez kalorimetra, plaćali smo grijanje tokom cijele godine 80 KM, što je za nas studente mnogo. Zato sam ove godine tražio stan sa kalorimetrom, jer vikendom idemo kući i odgovara nam da zavrnemo radijatore i ne plaćamo grijanje koje ne koristimo", kaže student Đorđe Savić.

Dok potrošači od kalorimetara imaju samo korist, Toplana ima samo probleme, zbog čega se pričalo i o uvođenju fiksnog dijela računa.

Tako je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, nedavno za „EuroBlic“ komentarisao način plaćanja grijanja, posebno se osvrnuvši na potrošače sa kalorimetrima.

"Potrošači sa kalorimetrima plaćaju samo utrošenu energiju, dok na teret Toplane ide ispostava te energije do stana. Nije riječ samo o trošenju energije u stanu, toplota se mora dopremati do stana, a ako je ne plaća korisnik, ko će?", komentarisao je Radojičić.

Sudeći po komentaru gradonačelnika, građanima bi ovaj vid uštede uskoro mogao da bude prošlost.
Kalorimerti i u preduzećima

Od 1.000 preduzeća koja koriste usluge banjalučke Toplane, čak njih 850 već ima kalorimetre.

"Nedeljom, ili nekim drugim neradnim danom, isključujemo grijanje. Iako se radi samo o tri, četiri dana u mjesecu, mnogo uštedimo", rekli su iz jednog banjalučkog preduzeća.

(EuroBlic)