Autor spomenika Bitke na Sutjesci posjetio Dolinu heroja: Spomenik nije ugrožen!

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 16:14, 13.02.2018

Autor spomenika Bitke na Sutjesci Miodrag Živković izjavio je danas na Tjentištu da spomen-kompleks Dolina heroja nije ugrožen klizištem jer se nalazi na čvrstom terenu.

Živković, Beograđanin koji aktivno stvara i u devedesetoj godini, rekao je novinarima da je mnogo ranije trebalo riješiti problem klizišta, ali da ono ne prijeti ni kosturnici niti spomeniku.

“Kosturnica je na zdravom terenu, koji nije obrađivan, tako da će ostati. Prostor gdje se nalazi spomenik je obrađivan, skidana je zemlja i bacana nizbrdo, ali bez obzira na to, on neće biti pomjeren”, naveo je Živković.

On je istakao da bi iznad spomenika trebalo ozidati kanale ili podići zidove, kako voda nikada ne bi dospijevala do ovog prostora.

tjentiste autor

“To je moja preporuka stručnjacima”, dodao je Živković.

On je naglasio da će Američki muzej u NJujorku u julu organizovati izložbu o arhitekturi u Jugoslaviji, na kojoj će biti predstavljen i spomenik na Tjentištu.

Direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović naglasio je da će na proljeće biti nastavljeno izbjeljivanje i uređenje spomenika, prema Živkovićevim preporukama.

“Autora spomenika upoznao sam prije godinu dana. U medijima sam tada najavio da ćemo raditi pjeskarenje spomenika, nakon čega mi je Živković rekao da se tom metodom ne smije tretirati spomenik. Preporučio nam je hemikalije za bijeljenje betona iz SAD i mi smo postupili prema njegovim instrukcijama. Završili smo prvu fazu, ostale su još tri”, rekao je Pavlović.

On je dodao da će spomenik nakon završenih svih faza biti u sniježno bijeloj boji najmanje 30 godina.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone