Australija legalizuje eutanaziju?

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 10:18, 20.10.2017

Australija je preduzela danas korak ka legalizaciji dobrovoljne eutanazije, 20 godina nakon što je ova zemlja poništila prvi zakon o odobravanju ubistva iz milosrđa.

eutanazija

Parlament države Viktorija usvojio je prijedlog zakona o eutanaziji sa 47 glasova “za” i 37 “protiv” poslije burne debate koja je trajala skoro 26 časova.

Dobrovoljna eutanazija postaće legalna u drugoj australijskoj državi po broju stanovnika ukoliko članovi gornjeg doma parlamenta usvoje predloženi zakon 31. oktobra.

Prva teritorija u svijetu koja je dozvolila da ljekari asistiraju prilikom samoubistva smrtno bolesnih pacijenata usvojen je u rijetko naseljenoj australijskoj Sjevernoj Teritoriji 1995. godine.

Australijski parlament poništio je taj zakon 1997. godine, nakon što su četiri osobe iskoristile pravo da im se pomogne da umru.

Australijski parlament nema pravo da poništava zakone država poput Viktorije.

Premijer Viktorije Danijel Endrjus, koji je postao pobornik eutanazije nakon što je njegov otac umro od kancera prošle godine, opisao je nacrte državnih zakona kao najkonzervativnije u svijetu.

Novi Južni Vels, najmnogoljudnija australijska država, vodiće debatu o svojim zakonima o eutanaziji sljedećeg mjeseca u parlamentu u Sidneju.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone