ATV VIDEO: Veliki jubilej muzičke škole "Vlado Milošević"

21:44, 27.11.2014.
Thumbnail

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da Muzička škola "Vlado Milošević" Banjaluka stvara muzički ambijent koji postaje standard za cijelu Republiku Srpsku.

Mutabdžija je povodom 80 godina rada ove ustanove rekao da je ovo značajan jubilej ne samo za Republiku Srpsku, nego i za region i da rukovodstvo ove ustanove godinama podiže kvalitet njenog rada.

On je uputio čestitke rukovodstvu, nastavnicima i učenicima škole na jubileju, navodeći da su oni zaslužni što Banjaluka danas ima i uspješnu Akademiju umjetnosti.

"U svakom slučaju, stvaramo ambijent u kojem ova muzička kultura postaje i određeni kulturni standard za cijelu Republiku Srpsku", rekao je Mutabdžija.

On je dodao da u Republici Srpskoj danas radi 14 muzičkih škola i da taj trend treba da se nastavi, s obzirom da se u dvije muzičke akademije školuje značajan broj pedagoškog kadra, za čiji rad treba stvoriti prostor.

Direktor škole Nemanja Savić rekao je da ovu ustanovu danas pohađa više od 900 učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju u skoro svim odsjecima koji se pohađaju u muzičkim školama, dok nastavu izvodi oko 100 profesora.

"Muzička škola je stub muzičkog života našeg grada, ali i Republike Srpske. Svjedoci smo poplave kiča u svim žanrovima, a Muzička škola svih ovih 80 godina rada odolijeva takvim pritiscima i našem narodu pokušava dati prave muzičke vrijednosti", rekao je Savić.

On je dodao da je Muzička škola ove godine imala više od 100 nastupa u gradu Banjaluci, te da je po 17. put bila i domaćin republičkog takmičenja muzičkih škola, kao i domaćin međunarodnog pijanističkog takmičenja "Banjalučki bijenale 2014".

"Zadovoljstvo je da nastavni kadar u našoj školi uglavnom čine naši bivši učenici koji su najviše završavali muzičku akademiju u Banjaluci", rekao je Savić.

Prema njegovim riječima, za formiranje i rad brojnih ansambala u Banjaluci neophodno je pospješiti i rad Muzičke škole i proširiti njenu djelatnost u nekim deficitarnim instrumentima, među kojima su fagot i horna, koji su neophodni za simfonijske orkestre.

"Posljednjih godina, učenici najviše interesa pokazuju za gitaru, klavir i violinu, ali da bi se formirao jedan kvalitetan orkestar potrebno je da budu zastupljeni svi instrumenti, gdje je okosnica gudački korpus, koji je kod nas zastupljen u svim instrumentima", rekao je Savić, istakavši dobru saradnju sa profesorima banjalučke Akademije umjetnosti.

Govoreći o obilježavanju jubileja, Savić je rekao da je škola izdala nekoliko prigodnih publikacija, među kojima je monografija Radmile Kolundžije o radu ove ustanove, ali i kulturnim i društvenim prilikama u tadašnjoj Banjaluci.

"Uz monografiju izdali smo i zbirku horskih vokaliza i tri kompakt diska sa snimcima koje su pripremili naši profesori i učenici, a u toku je i izrada dokumentarne emisije sa Radio–televizijom Republike Srpske koja će obuhvatiti 80 godina rada", naveo je Savić.

Prva muzička škola u Banjaluci osnovana je 1934. godine pod okriljem Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" i radila je u osnovnom i srednjem obrazovanju, a prvi direktor bio je Vlado Milošević.

Nakon Drugog svjetskog rata 1946. obnovljen je rad osnovne, a 1956. godine i srednje muzičke škole.

POGLEDAJTE PRILOG IZ CENTRALNIH VIJESTI!