ATV u patroli: Poštuju li vozači novi zakon?

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 19:43, 16.02.2017

Jeste li upoznati da je stupio na snagu novi zakon, odnosno izmjene i dopune zakona o bezbjednosti u saobraćaju?

Tim pitanjem u posljednja dva dana počinje skoro svaka kontrola saobraćajne policije. Sudeći po onom što je zabilježila naša kamera, policajci baš i nemaju potrebe da posegnu za olovkom i papirom. Od većeg udara po džepu vozači itekako strahuju, pa su pojasevi bili uredno vezani, a tokom vožnje se nije ni telefoniralo.

Za oštrije kazne čuli su svi vozači koje je zaustavljala saobraćajna policija. Osim što je garant bezbjedne vožnje, vezan pojas će u novčanicima sačuvati od sto do trista maraka, a poštovanje ograničenja brzine i do hiljadu. Zato se, kažu banjalučki vozači, isplati poštovati zakon.

Oni ih, po pravilu, teže prihvataju. Saobraćajni policajci vjeruju da će se to promijeniti pošto ih sada slušalice u ušima i kucanje poruka na pješačkom prelazu koštaju 40 maraka. Poručuju da su do stupanja na snagu novog zakona, svi imali dovoljno vremena da se informišu.

“Policijski službenici ove policijske stanice su u toku prethodnog perioda, tokom redovnih kontrola učesnika u saobraćaju, upoznavali iste sa stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o bezbjednosti saobraćaja”, kazao je Duško Ratković, pomoćnik komandira policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka.

Više nema upozorenja. Nepoštovanje zakona znači i da kod vozača nema dovoljno svijesti o čuvanju života. A za to je krajnji lijek udar po novčanicima.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone