ATV u Hrvatskoj Kostajnici: Borba za život i strah od novih klizišta

19:13, 14.03.2018.
Thumbnail

Zagrljaji su sve što je ostalo porodici Orlić iz Hrvatske Kostajnice. U šoku su od juče, kada im je klizište odnijelo kuću. Kažu - samo nek'smo preživjeli i da djeca nisu povrijeđena.

"Čula sam samo da vani viču da bježimo iz kuća, istrčala sam vani, oni su potrčali za mnom. I onda sam ih samo pokupila i ono što je bilo mi pred vratima to sam na uzela za obuti i obući. Dokumenta sam uspjela, torba mi je bila na hodniku. Nije niko povrijeđen, djeca su traumu doživjela, cijelu noć je kćerka plakala", rekla je supruga Orlić.

Suza je bilo i na podjeli pomoći onima koji su ostali bez krova nad glavom. Ljudi, većinom stariji, su očajni, koji kažu da imaju previše godina za novi početak. Od Crvenog krsta dobili su po hiljadu kuna, čizme i ruksake sa osnovim potrepštinama. Dobro će, kažu, doći, ali šta dalje? Svi su pokušavali da ih utješe.

Bila je borba za goli život, priča Refika. Kuća se prepolovila u sekundi.

"Dečki su kroz terasu skakali, kuća krenula. Jesu li živi, vidim jesu, dobro je, vidim niko nije poginuo. Kuća će biti. Spasila stoku svoju, pustila je. Ovce su bile puštene, eno ih i sad u brdu, samo da me puste da ih zovnem one bi meni došle, ali ne daju", rekla je Refika Hamzagić.

Prolaz je zabranjen. Jedino su geolozi dobili dozvolu.

Bliže od ovoga, a to je na nekih stotinak metara od ruševina, se ne može. Policija je blokirala područje i zabranila pristup, jer postoji velika vjerovatnoća da će klizište ponovo da se pokrene.

Gradonačelnik kaže da će učiniti sve da pomogne sugrađanima. I on je u šoku i pita se kako li je tek onima koji su ostali bez krova nad glavom.

"Cijelo vrijeme insisitraju da se vrate ali im ne možemo dopustiti da idu u razrušeno, još je klizište aktivno, još se dijelovi kuća ruše. Jednostavno je prerizično, oni togsa nisu svjesni. Cijeli život su nešto stvarali i to im je nestalo za deset sekundi", rekao je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Traže način kako da ih zbrinu. Vlada bi trebalo da ponudi konačno rješenje, dotad, neki su kod rodbine, drugi u hotelu. Ako je za utjehu, barem je nivo Une niži pa poplave ne bi trebalo da dodatno zakomplikuju situaciju. Klizišta bi mogla. Pokrenula su se i u Kostajnici u Republici Srpskoj. Zasad je jedna kuća ugrožena. Nadležni kažu da prate situaciju i da će, pravovremeno reagovati.