Arheolozi na Kipru otkrili izuzetno vrijedan i dobro očuvan rimski mozaik

14:54, 12.08.2017.
Thumbnail

Poslije višegodišnjih iskopavanja, arheolozi su na Kipru otkrili rijedak veliki rimski podni mozaik star skoro 2.000 godina.

Scene trka dvokolica na hipodromu otvorenog stadiona prostiru se na površini od skoro 26 metara, koliko je mozaik dugačak. Ilustracije su upotpunjene natpisima na grčkom jeziku, koji navode imena konja i trkača.

Pretpostavlja se da je mozaik dio galerije velike rezidencije iz 4. vijeka naše ere, a naučnici navode da je to samo jedan od svega nekoliko takvih antičkih mozaika. On je vijekovma ležao pod zemljom netaknut u selu Akaki, oko 14 kilometara od Nikozije, sve dok jedan farmer nije 1938. godine slučajno pronašao drugi dio te iste rezidencije.

Cijeli mozaik je otkriven kasnije, ispod mjesta kojim je nekada prolazila željeznička pruga. Glavna iskopavanja na tom lokalitetu počela su 2013. godine, a kompletan mozaik je otkriven 2016. Ubrzo je, međutim, ponovo zatrpan zbog zaštite.

Arheolozi su ga nedavno ponovo otkopali kako bi počeli restauratorske radove. Očekuje se da će oni trajati nekoliko godina, prije nego što veliki mozaik postane dotupan za posetioce.

"Ovo je jedinstven mozaik na Kipru i jedan od samo devet, koji prikazuju scene trka dvokolica, pronađenih u cijelom rimskom svetu", rekao je glavni arheolog Frajni Hadžkristofi.

"Veoma su rijetke cirkuske scene na mozaicima, kakav je ovaj u Akakiju. Obično su na njima prikazani konji ili dvoklice, ali cijeli hipodrom i trke na njimu su velika rijetkost", zaključio je on.

(Blic)