ANKETA: Podržavate li najavljenu zabranu pušenja?

14:13, 25.11.2017.
Thumbnail

Ukoliko Narodna skupština RS usvoji Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih prozivoda biće zabranjeno konzumiranje cigareta u kafićima, restoranima, klubovima i drugim javnim zatvorenim mjestima.

"U ugostiteljskim objektima više neće biti odvojenih prostorija za pušače. Oni koji konzumiraju cigarete i dođu u kafić neće smjeti tu da puše. Mogu da izađu u baštu objekta i tamo zapale cigaretu. Ista situacija je i sa ostalim ustanovama", rekao je rukovodilac Odsjeka za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Novim zakonskim rješenjem zabranjena je i prodaja cigareta i duvana u zdravstvenim, vaspitno-obrazovnim i sportsko-rekreativnim ustanovama.

"Kiosci koji se nalaze u tim ustanovama ne smiju prodavati cigarete i duvan. Naš cilj je da smanjimo broj pušača, prvenstveno mladih koji počinju da puše", kazao je Šeranić.

Osim natpisa, koji već postoje na paklicama i upozoravaju na štetnost pušenja, novim zakonskim rješenjem biće uvedena i slikovna upozorenja, a biće regulisan i sastav tankova za punjenje elektronskih cigareta.

Novo zakonsko rješenje donosi i velike kazne za fizička i pravna lica koja budu kršila zakon, ali nije poznato u kojem će se one rasponu kretati.

Samo u 10 evropskih zemalja moguće je konzumiranje duhana u zatvorenim prostorima. Od 44 zemlje Starog kontinenta 34 su uvele zakon, od kojih je posljednja Češka, u kojoj je od 31. maja ove godine zabranjeno pušenje u barovima, restoranima, kafićima.

Hrvatska je donijela odredbu da se kafići s manjom kvadraturom mogu opredijeliti koji će biti, a na vratima imaju oznake jesu li pušački ili ne. U Srbiji je ovaj zakon još uvijek u formi nacrta.

Irska je 2004. godine uvela zakon kojim se u potpunosti zabranjuje pušenje u zatvorenim javnim i na radnim mjestima i prva je u svijetu u tome.

Rezultati ovog zakona pokazuju da je smanjena stopa smrtnosti, i to 13 odsto od svih uzroka, 26 oosto od srčanih bolesti, 32 odsto od moždanog udara i 38 odsto od plućnih bolesti. Poslije uvođenja zabrane pušenja broj posjetilaca u barovima povećan je za 11 odsto.

Turska je postala zemlja bez dima 2009. godine, za vrijeme globalne finansijske krize, kad je njen BDP smanjen za 3,3 odsto.

Prema podacima Evropskog instituta i PROI-ja, u isto vrijeme prihod od usluga u ugostiteljstvu povećan je za 5,2 odsto, a iznos PDV-a prikupljen u ugostiteljskom sektoru porastao je za više od 20 odsto.

[yop_poll id="4"]

(ATV)