ANKETA: Novi radari na putevima

16:02, 21.02.2018.
Thumbnail

Pravu buru digla je najava da će se u Republici Srpskoj postaviti oko 100 stacioniranih i 15 mobilnih radara.

Za nabavku potrebno je 12,5 miliona KM. Studija ekonomske opravdanosti pokazala je da će ti isti radari za godinu dana na osnovu oko 750.000 kazni zaraditi skoro duplo više od uloženog, čak 21,6 miliona KM.

Zbog izbora MUP-a da posao dodijeli po principu javno-privatnog partnerstva, buni se opozicija, ali i dio vladajućih. Poručuju da je trebalo samostalno ući u ovaj projekat i profitirati od prihoda.

Radare kupujemo kroz javno privatno partnerstvo,  jer je tako pokazala stručna analiza, objašnjava ministar finansija Zoran Tegeltija.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kaže da je nabavka radara i kamera za kontrolu bezbjednosti saobraćaja bitan projekat za Srpsku s ciljem bezbjednosti saobraćaja i sprečavanja broja nesreća, samim tim i broja stradalih.

Lukač je naglasio da je javno-privatno partnerstvo praksa koja se koristi u svim evropskim zemljama, kao i u regionu, navodeći da je to unošenje svježeg kapitala, odnosno finansiranje nečeg što ne može da se isfinansira iz budžeta.

On je rekao da Ministrastvo unutrašnjih poslova ne ulaže ni marke, niti podiže kredit, a dobija prihod iz ovog projekta.

U našoj anketi tražili smo i vaše mišljenje o ovom pitanju. Pogledajte rezultate:

anketa radari rezultati